Μομφή Κεραμέως για πολιτικές διώξεις καθηγητών Πανεπιστημίων επί ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή σύγκρουση της υπουργού Παιδείας με τον Νίκο Φίλη στη Βουλή για τα κολλέγια.

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής επί του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να καταγγέλλει πως όταν ανέλαβε καθήκοντα βρήκε στο γραφείο της φακέλους με αναπομπές εκλεγμένων καθηγητών πανεπιστημίων οι οποίοι δεν ήταν φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για πολιτικές διώξεις από τον προκάτοχό της Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Γαβρόγλου η κα Κεραμέως απάντησε στη μομφή για περιορισμό του αυτοδιοίκητου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή λέτε για «περιορισμό αυτοδιοίκητου», να σας θυμίσω πόσες αναπομπές κάνατε εκλεγμένων καθηγητών πανεπιστημίων, γιατί δεν ήσασταν φιλικά προσκείμενοι; Να σας πω για τους φακέλους που βρήκα του κ. Γαβρόγλου, που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναπομπής. Είχε ξεκινήσει διαδικασία αναπομπής εκλεγμένων καθηγητών .Πάρα πολλοί τέτοιοι φάκελοι, για τους οποίους υπήρχε αυτή η αγωνία «Τι θα γίνει; Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες;». Ε, λοιπόν, δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, κυρία Τζούφη, διότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει σ' αυτή την παρεμβατικότητα στα πανεπιστήμια και αυτή είναι άλλη μια σημαντική ιδεολογική διαφορά μας».

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα  της συμμετοχής σε διαγωνισμούς για τη δημόσια εκπαίδευση αποφοίτων κολλεγίων.

Ο τέως Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κα Κεραμέως κάνοντας λόγο για χατίρι και ρουσφέτι στα συμφέροντα. Κατά την ομιλία της η Υπουργός επέστρεψε τα πυρά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2018 με την υπογραφή του Κ.Γαβρόγλου  προχώρησε σε πρόσκληση για τους Πίνακες Εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης με την ίδια διάταξη καταθέτοντας στα πρακτικά και το σχετικό ΦΕΚ. “Να αποσύρετε άμεσα τη διάταξη και να κάνετε διάλογο. Αφήστε τα ρουσφέτια. Να αποσυρθεί η διάταξη” επέμεινε ο Νίκος Φίλης. “Τη δική σας διάταξη;” ρώτησε με νόημα η κα Κεραμέως. “Όποιου είναι. Είναι ρουσφέτι. Να αποσυρθεί” συνέχισε ο κ. Φίλης.