Quantcast

Ναρκοθετεί τον διάλογο ο Ερντογάν

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία στο παρά πέντε των διερευνητικών επαφών. Ο γιαλαντζί σουλτάνος προαναγγέλλει «επιθετικές ενέργειες» σε Αιγαίο, Καστελλόριζο και ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ η Αθήνα επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και αναμένει από την Τουρκία να προσδιορίσει την ημερομηνία, ο Ταγίπ Ερντογάν ναρκοθετεί τον διάλογο με μια σειρά από προκλήσεις. Πέρα από τη μείζονα πρόκληση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αγνοεί επιδεικτικά τη δέσμευση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή, ο σουλτάνος επιχείρησε τις τελευταίες μέρες να τινάξει στον αέρα το διάλογο με μια σειρά από προκλήσεις.

Ο ίδιος, με δηλώσεις του, έστειλε ένα μήνυμα απόλυτης αδιαλλαξίας λέγοντας ότι «η Τουρκία, στην υπόθεση του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα υποχωρήσει με τίποτα», ενώ την Πέμπτη, στην Μπρατισλάβα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στοχοποίησε στην παρέμβασή του εκ νέου το Καστελλόριζο και υποστήριξε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικές. Ταυτόχρονα, η Τουρκία προαναγγέλλει με νέες παράνομες NAVTEX στρατιωτικές ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου ανήμερα της εθνικής μας επετείου, την 28η Οκτωβρίου, παραβιάζοντας ό,τι έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην Realnews