Quantcast

Νέες δημοσκοπήσεις: Tι λένε οι πολίτες για την ακρίβεια, την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και την πανεπιστημιακή Αστυνομία -Βίντεο

Το β' μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.037 ατόμων, από τις 18 έως τις 22 Μαΐου και την ανάλυση των στοιχείων έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Oι πολίτες απάντησαν τι πιστεύουν για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, για το πόσο επηρεάζεται η ζωή τους σχετικά με την αγορά αγαθών και τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλα ποια είναι η άποψή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθώς και άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Σχετικά με το πόσο οι πολίτες έχουν επηρεαστεί από τη μεγάλη ακρίβεια, το 67,3% δήλωσε ότι έχει περιορίσει την κατανάλωση αγαθών (ένδυση κτλ), το 57,6% έχει περιορίσει σημαντικά τα είδη διατροφής, ενώ το 54% έχει περιορίσει τη χρήση αυτοκινήτου και το 53,4% έχει περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος. 

Για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία το 47,6 θεωρεί ότι θα συνεχίζεται όπως τώρα, το 23,6% θεωρεί ότι θα κλιμακωθεί επικίνδυνα, σε αντίθεση με το 23,3% που θεωρεί ότι θα σταματήσει. 

Όσο για την Αστυνομία στα πανεπιστήμια, το 62,1 % είναι υπέρ της αστυνόμευσης, ενώ το 34% κατά. 

Επιπλέον, το 61,9% ανησυχεί για τα χειρότερα σε σχέση με το 36,2% που έχει ελπίδα για κάτι καλύτερο. 

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση του ANT1: 

Δείτε το βίντεο: 

Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Σημαντικές απώλειες για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Παράλληλα, προβάδισμα 8,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του Mega. 

Πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,8%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1%, το ΜέΡΑ25 με 2,9%. Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Συσπειρώσεις

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8%, ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%.

Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστό 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Σημαντικότερο πρόβλημα για τους Έλληνες

Σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια σε ποσοστό 36%, ενώ ακολουθεί συνολικά η πορεία της οικονομίας με 27%, η ενεργειακή κρίση με 6%, η ανεργία με 6% και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με 5%.

Οι εντυπώσεις για την κυβέρνηση είναι 23% «μάλλον θετικές», 11% ουδέτερες, 65% «μάλλον αρνητικές», με τους πολίτες να θεωρούν ότι για την άνοδο των τιμών ευθύνεται η κυβέρνηση σε ποσοστό 39%, έναντι 58% που θεωρεί ότι την ευθύνη έχουν οι διεθνείς εξελίξεις.

Όσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 14% είναι υπέρ της Ρωσίας, 71% κατά, ενώ 10% είναι ουδέτερο.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση του Mega: