Quantcast

Νέα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς ύψους 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - ΒΙΝΤΕΟ

Νέα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: 

1. Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του α΄ εξαμήνου είναι 35% λιγότερος από τον αντίστοιχο 2019. Για τις υπόλοιπες η μείωση θα κυμαίνεται από 30-70%. Μηδένιζουμε προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Είναι οι επιχειρήσεις που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολική παρέμβαση 1,5 δισ.

2. Εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν πάνω από το νερό και χρειάζονται τη ρευστότητα. 7.000 επιχειρήσεις τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή

3. Επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών επεκτείνεται και για Αύγουστο και Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. περίπου 600 εκατομμύρια

4. Οι εποχικές επιχειρήσεις όπως ορίστηκαν πριν δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος -Σεπτέμβριος. Είναι άλλα 600 εκατομμύρια 

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργαζόμενων σε όλο το φάσμα επιχειρήσεων τουρισμού. Το κάνουμε για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις σε τι ποσοστό θέλουν να βάλουν προσωπικό σε αναστολή. Το πρόγραμμα μας όμως δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο.

«Συζητάμε πρόγραμμα ενίσχυσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας- Δεν κρύψαμε ποτέ την πραγματικότητα»

Σχέδια ενίσχυσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας απεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στη φάση που βρισκόμαστε η οικονομία δεν είναι εύκολο να παράξει νέες θέσεις εργασίας. "Για αυτό η κυβέρνηση συζητά πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Απαντώντας στην κριτική της κ. Γεννηματά για το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτά τα προγράμματα έχουν σοσιαλδημοκρατική προέλευση και παρ'ολα αυτά έγιναν πράξη από τη δική του κυβέρνηση. "Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωρίζουμε όμως ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα είναι δραματικές. Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Βιώνουμε πρωτοφανή κρίση. Δεν το κρύψαμε ποτέ" είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις το οποίο χαρακτήρισε εμβληματικό τονίζοντας ότι αναμένει δημιουργικές προτάσεις κατά τη συζήτηση της επόμενης εβδομάδας στην Ολομέλεια.

"Κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο σε ένα πλαίσιο. Τα δικαιώματα αυτού που διαδηλώνει δεν θα πρέπει να προσβάλλουν τα δικαιώματα του μαγαζάτορα".

Στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα σε πολιτισμένο διάλογο και ποιοτική αντιπαράθεση και όχι σε αντιπολίτευση με μαγκάλια . "Να μείνουμε μακριά από  έναν τρόπο πολιτικού λόγου που ανήκει πραγματικά στο παρελθόν" είπε χαρακτηριστικά.

Γεννηματά: Κύριε Πρωθυπουργέ είστε δέσμιος της ανικανότητας των Υπουργών σας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι τα μέτρα που έχει λάβει όχι απλώς είναι ανεπαρκή αλλά εφαρμόζονται με καθυστέρηση εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής της προς τον Πρωθυπουργό. Απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη η κα Γεννηματά υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ουδέποτε  μίλησε για λεφτόδεντρο και υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός είναι δέσμιος της ανικανότητας των Υπουργών του. 

“Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Είστε δέσμιος των συντηρητικών σας πολιτικών, των αγκυλώσεων σας γιατί θέλετε να καταργήσετε εργασιακά δικαιώματα. Σαρώνετε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας . Είστε δέσμιος της ανικανότητας των Υπουργών σας. Αυτός ο δρόμος εκτοξεύει την ύφεση και οδηγεί σε ερείπια” είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. 

Περιγράφοντας τις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ η κα Γεννηματά ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής και ενίσχυση των υγειονομικών δυνάμεων. Στο ίδιο μήκος κύματος άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης ότι άφησε ασύδοτες τις τράπεζες με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα λουκέτα.