Quantcast

Nέα προβοκάτσια από την Sabah: «Θέλουν οι Έλληνες πόλεμο;» - Δημοσίευμα που αντιστρέφει την πραγματικότητα

«Θέλει ο Μητσοτάκης πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας;» Το εν λόγω ερώτημα θέτει σε άρθρο της η τουρκική αγγλόφωνη ιστοσελίδα Daily Sabah.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Daily Sabah, Mehmet Celik, μια αίσθηση «διπλωματικής ελπίδας» είχε εμφανιστεί στην πολιτική ατζέντα των δύο χωρών, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Μαρτίου.

«Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί διερευνούσαν ιδέες για το εάν οι ηγέτες των δύο χωρών, που όχι μόνο μοιράζονται κοινά εδαφικά σύνορα αλλά και κοινή ιστορία με πολλές πολιτισμικές ομοιότητες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έδαφος για διάλογο και να ανοίξουν διπλωματικούς διαύλους για να συζητήσουν διαφωνίες», σημειώνει ο αρθρογράφος. 

«Οι διαφωνίες, οι οποίες αποτελούν μέρος της εξωτερικής πολιτικής των δύο κρατών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν εδώ και καιρό μέρος των εντάσεων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και στην περιοχή της Μεσογείου. Από το προβληματικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου μέχρι το αδιέξοδο στο νησί της Κύπρου και τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εμποδίων που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι δύο γείτονες. Ο κατάλογος έχει επιδεινωθεί από τις επιθετικές στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας, τη στρατιωτικοποίηση στα νησιά καθώς και για τον λόγο ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί το έδαφός της ως μεγάλη στρατιωτική βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην αναφέρουμε τις μαξιμαλιστικές θαλάσσιες αξιώσεις της Αθήνας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. 

«Ενώ οι εντάσεις ήταν πάντα παρούσες, η βούληση να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια στη δημιουργία μιας εργασιακής σχέσης κυμάνθηκε με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και την εσωτερική πολιτική ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας, ωστόσο, υπήρξε πράγματι ένας από τους πιο σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες της βούλησης και της δύναμης να δημιουργηθεί ένα έδαφος όπου τα κόμματα θα μπορούσαν τουλάχιστον να επικοινωνήσουν», συνεχίζει το άρθρο της Daily Sabah. 

«Είναι μακροχρόνια θέση μας ότι η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, όπως και η πόρτα των απειλών πρέπει να παραμείνει κλειστή», δήλωσε ο Μητσοτάκης πριν από την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, σημειώνοντας πως τότε υπήρχε ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. 

«Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν διπλωματική προδοσία»

«Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δυστυχώς, ο χρόνος έδειξε το αντίθετο καθώς ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε τη διπλωματική στιγμή κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας από τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο Ερντογάν απάντησε σκληρά στις δηλώσεις Μητσοτάκη. Κατά κάποιο τρόπο αντιμετώπισε την ομιλία Μητσοτάκη ως ''διπλωματική προδοσία''. Μάλιστα, ο Ερντογάν απάντησε τόσο έντονα στον Μητσοτάκη που είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια γι' αυτόν», συνεχίζει η εφημερίδα. 

«Η Τουρκία "δεν σκοπεύει να κάνει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Έκανε 147 αεροπορικές παραβιάσεις. Αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές;''» είπε ο Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή, όπως τονίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος. «Εάν συνεχιστούν αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, τότε θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν. 

«Δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να υποχωρήσει όσον αφορά τους ισχυρισμούς της, που υποστηρίζονται από διεθνείς συμφωνίες, όπως στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, υπήρχε πάντα μια άνευ όρων προθυμία δημιουργίας διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας. Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη ήταν ένα ισχυρό παράδειγμα και μια ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να δείξει την προθυμία της να συναντηθεί με κοινό παρονομαστή ''μια νίκη και για τις δύο πλευρές''».

 Η «διπλωματική ανικανότητα» και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

«Την ώρα που η ελληνική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για διπλωματική ανικανότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι ''εμπλέκεται σε μια επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που οδηγεί από ήττα σε ήττα''», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Ελλάδας- Τουρκίας;

«Θα μπορούσαν οι επιθετικές και προκλητικές κινήσεις της Αθήνας να οδηγήσουν σε πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών; Πολύ απίθανο. Θέλει ο Μητσοτάκης πόλεμο με την Τουρκία; Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι επίσης πολύ απίθανο», καταλήγει το δημοσίευμα.