Quantcast

Nέα προκλητική Navtex από την Άγκυρα - Πώς θα απαντήσει η Αθήνα στις προκλήσεις του γιαλαντζί σουλτάνου στον ΟΗΕ

H συγκεκριμένη Navtex θα έχει διάρκεια από αύριο 7 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου. 

Στον απόηχο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που κράτησαν μόλις δύο ώρες, οι προκλήσεις από την Άγκυρα συνεχίζονται με νέα Navtex, αυτή τη φορά στην περιοχή κίνησης του Nautical Geo. Η εν λόγω Navtex θα έχει διάρκεια από αύριο 7 Οκτωβρίου και για μια μέρα, δηλαδή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, με μια ανυπόστατη και νομικά αβάσιμη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς την με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

«Όπως προκύπτει από το γράμμα της Συνθήκης της Λοζάνης η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά ήταν και εξακολουθεί να εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίηση. Ο ισχυρισμός ότι η ελληνική κυριαρχία πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν συνδέεται με τη διατήρηση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος τους στερείται νομικής βάσης» αναφέρεται στην επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.

Η απάντηση της Αθήνας 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναμένεται να απαντήσει με τη συνήθη διπλωματική πρακτική, με επιστολή της μόνιμου αντιπρόσωπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα πεδία της απάντησης αναμένεται να είναι δύο. Το πρώτο πεδίο είναι η νομική πτυχή, καθώς στο Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης. Συγκεκριμένα, το τουρκικό επιχείρημα είναι εντελώς αβάσιμο, καθώς δεν παραχωρείται πουθενά στον κόσμο κυριαρχία υπό όρους. Διπλωματικοί κύκλοι σχολίασαν χαρακτηριστικά ότι η νομολογία που επικαλείται η Τουρκία είναι εντελώς ανιστόρητη. 

Το δεύτερο πεδίο απάντησης, είναι το πολιτικό, αυτό που επικαλείται και ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με το casus belli, διατηρώντας μάλιστα ισχυρά στρατεύματα στα μικρασιατικά παράλια.

Σε αυτό το κλίμα, χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα και ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών.

Δείτε το βίντεο: