Quantcast

Διπλό «άδειασμα» στον Ερντογάν από ΕΕ και ΗΠΑ: «Σταματήστε τις απειλές-Σεβαστείτε την κυριαρχία της Ελλάδας»

Νέο αυστηρό μήνυμα στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε η Κομισιόν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνηση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται διαμηνύει από την πλευρά του και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: 

«Τώρα δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν τυχόν διαφωνίες που μπορεί να έχουν διπλωματικά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας, και αυτό είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Η στήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει

Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις και απειλές κατά της χώρας μας προχώρησε νωρίτερα ο γιαλαντζί σουλτάνος. 

Σε εκδήλωση του κόμματός του και σε νέο παραλήρημά του κατά της Ελλάδας επανήλθε στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών:«Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουν να κάνουν αυτοί που προκάλεσαν την Ελλάδα να μας επιτεθεί. Δεν παραβλέπουμε αυτά τα βρώμικα σενάρια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Γιατί η δύναμή μας είναι πολύ πιο πέρα. Θα θέλαμε όμως να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα».

«Πιστεύετε ότι η υποστήριξη από την Αμερική και την Ευρώπη θα σας σώσει; Απλώς κάνετε πατινάζ, τίποτα άλλο», είπε, επαναλαμβάνοντας το προκλητικό αφήγημα περί δήθεν εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα: «Οι τρομοκράτες προστατεύονται σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, ειδικά στο στρατόπεδο του Λαυρίου της Ελλάδα. Καθορίζουμε τα βήματά μας στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων και των συμφερόντων του έθνους μας».

«Αυτοί που μας κατηγόρησαν ότι κάναμε λάθη στις πρώτες μέρες του πολέμου επιβεβαίωσαν τώρα το δίκιο μας. Όσοι επικρίνουν την ισορροπημένη στάση μας με οδηγίες από το εξωτερικό έπρεπε τώρα να μας επαινέσουν. Όσοι λένε ότι η Τουρκία απομονώνεται και απομακρύνεται από τον κόσμο, τώρα κάθονται σε μια γωνία με λυγισμένη την ουρά», είπε, όπως μετέδωσε το sigmalive.

Συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική για το εταναστευτικό είπε: «Λυπούμαστε βαθιά για το γεγονός ότι η Μεσόγειος σήμερα συνδέεται με την ένταση και τους θανάτους μεταναστών. Χιλιάδες καταπιεσμένα παιδιά και γυναίκες που εγκατέλειψαν τη Συρία άφησαν την τελευταία τους πνοή στα μανιασμένα νερά της Μεσογείου. Οι δυτικές χώρες προτίμησαν να παίξουν τις τρεις μαϊμούδες μπροστά στις τραγωδίες. Οι πόρτες που ήταν κλειστές για τους πρόσφυγες άνοιξαν διάπλατα στους τρομοκράτες του PKK και τους Γκιουλενιστές», είπε ο γιαλαντζί σουλτάνος.