Quantcast

Ο Αυγενάκης εμμένει περί «νοθείας στις εκλογές» - «Απαράδεκτες δηλώσεις» λένε Χαρίτσης και ΣΥΡΙΖΑ

Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ – Χαρίτση με τον γενικό γραμματέα της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη προκάλεσαν δηλώσεις του δεύτερου για «αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων». 

Ο κ. Αυγενάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στην Πειραιώς διαβάζουν και αναλύουν τις δημοσκοπήσεις αλλά μέλημά τους είναι να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Αν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση με την εκλογική διαδικασία και τις τέσσερις κάλπες να το ξεχάσουν». 

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έκαναν λόγο για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν συνολικά τη ΝΔ και ότι αναμένουν «από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβεί σε κατηγορηματική αποδοκιμασία των δηλώσεων του γραμματέα του κόμματός του».

Ακολούθησε νέα ανακοίνωση του κ. Αυγενάκη με την οποία καλεί «πολίτες και στελέχη της ΝΔ σε εγρήγορση για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών»

Αναλυτικά ο κ. Αυγενάκης στη συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι  «Για εμάς η μάχη δεν θα σταματήσει παρά μέχρι την ώρα της κάλπης. Αν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους, αν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση με την εκλογική διαδικασία και τις τέσσερις κάλπες να το ξεχάσουν. Θα εγγυηθούμε με τους εκλογικούς αντιπροσώπους μας ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα η βούληση των πολιτών», συνέχισε και επιτέθηκε στο κυβερνών κόμμα:

«Η πραγματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται ξεκάθαρα: σε 72 από τους 332 δήμους της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε ούτε έναν υποψήφιο ενώ 52 υποψήφιοι έχουν δημόσια αποτάξει την στήριξη του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν επιθυμούν βουτιά στο κενό. Καμία περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπάρξει ούτε ένα στέλεχός του που θα εκλεγεί στις περιφερειακές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία δουλεύει σκληρά έτσι ώστε όλες οι περιφέρειες να είναι "γαλάζιες"»

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον θεσμικό ατόπημα οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη

«Η ΝΔ, που εδώ και τρία χρόνια προεξοφλεί δήθεν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, έβγαλε σήμερα τον Γραμματέα της, κ. Αυγενάκη, να προλειάνει το έδαφος για την κατάρρευση της πολιτικής της απάτης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Όχι ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε παραληρηματικές δηλώσεις. Αλλά σήμερα ξεπέρασε τον εαυτό του, μιλώντας για δήθεν κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:  «Πέραν του μείζονος θεσμικού ατοπήματος, ο κ. Αυγενάκης κατάφερε να γελοιοποιήσει τη ΝΔ αλλά και να αποκαλύψει το μεγάλο άγχος του αρχηγού της μπροστά στις κάλπες…».

Χαρίτσης: Σοβαρό θεσμικό ατόπημα οι δηλώσεις του Λ. Αυγενάκη για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος

Για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα», κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωση - απάντηση στον γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επικαλέστηκε πληροφορίες για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος από άτομα που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρμόδιος για τη διεξαγωγή των εκλογών υπουργός σημειώνει ότι ο κ. Αυγενάκης «τοποθετούμενος με αδιανόητη ευτέλεια και θεσμική ανευθυνότητα διατύπωσε παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς». Ο κ. Χαρίτσης εκφράζει την ελπίδα ότι οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν συνολικά τη ΝΔ, ενώ δηλώνει ότι αναμένει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβεί σε κατηγορηματική αποδοκιμασία των δηλώσεων του γραμματέα του κόμματός του.

Η πλήρης απάντηση του Αλέξη Χαρίτση στον Λευτέρη Αυγενάκη είναι η εξής:

«Ένας βασικός, άγραφος, αλλά απαράβατος κανόνας, που έγινε διαχρονικά σεβαστός από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είναι η αυστηρή αποφυγή επέκτασης της πολιτικής διαμάχης και του κομματικού ανταγωνισμού, στο ύψιστης θεσμικής σημασίας ζήτημα της φερεγγυότητας και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παραβεί τον κανόνα αυτόν και, τοποθετούμενος με αδιανόητη ευτέλεια και θεσμική ανευθυνότητα, εν ου παικτοίς, διατύπωσε παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν "σχεδιασμού αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων".

Εκφράζω ειλικρινά την ελπίδα ότι το σοβαρότατο αυτό θεσμικό ολίσθημα δεν εκφράζει συνολικά το κόμμα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένω, λοιπόν, την άμεση τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος και την πιο κατηγορηματική αποδοκιμασία των απαράδεκτων δηλώσεων του γραμματέα του κόμματός του. Οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά κακή υπηρεσία στη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Δηλώσεις όπως οι σημερινές του κ. Αυγενάκη, πέρα από το ότι συνιστούν σοβαρό θεσμικό ατόπημα, προσβάλλουν ευθέως το κύρος και την εργασία χιλιάδων στελεχών των φορέων της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο και σημαντικό έργο της διεξαγωγής των εκλογών.

Επισημαίνω, λοιπόν, στον γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ακόμα κι αν διαπιστώνει ότι τα πολιτικά επιχειρήματα της παράταξής του στερεύουν, τα "παιχνίδια" με την εκλογική διαδικασία, δεν θα του προσφέρουν διέξοδο. Απεναντίας, διακινδυνεύει έτσι να ανασύρει στη μνήμη του ελληνικού λαού ιστορικές εμπειρίες, που κάθε άλλο παρά ευνοούν και τιμούν την παράταξή του».

Η νέα δήλωση-απάντηση Αυγενάκη

Επανέρχεται με νέα δήλωση-απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, στην οποία αναφέρει: «Καλούμε πολίτες και στελέχη της ΝΔ σε εγρήγορση για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών»

Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης έδωσε την εξής απάντηση στον κ. Αλ. Χαρίτση:

«Προειδοποιήσαμε εγκαίρως την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Χαρίτση, να τηρήσει πιστά τους νόμους και την αδιάβλητη παράδοση της εκλογικής διαδικασίας στην χώρα μας και να μην υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο αμφισβήτησης, πόσο μάλλον αλλοίωσης της ετυμηγορίας των Ελλήνων πολιτών. Οι εκλογές είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και όχι ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης όπως θέλει να τις βλέπει ο κ. Τσίπρας.

Καλούμε όλους τους πολίτες και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων τους».