Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015

Φωτιά στη συνεδρίαση της Βουλής έβαλε ο Πρόεδρος του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής φάκελο με την ένδειξη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ υποστηρίζοντας ότι περιελάμβανε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup το 2015.

«Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία νομιμοποιεί την ηχογράφηση. Να δουν όλοι ότι δεν κατέθεταν καμία άρτια τεχνικά πρόταση. Ζητάω από τον Πρόεδρο της Βουλής να το κοινοποιήσει στα κόμματα», είπε και έδωσε τον φάκελο στον κ. Τασούλα.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, επέστρεψε πάντως τον φάκελο ως απαράδεκτο: «Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μία πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοσκοπήσεις που κάνει, να την κάνει με δική του ευθύνη. Δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο της Βουλής και τον δικό μου ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών άλλων. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη», είπε καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της ΝΔ. 

ΚΙΝΑΛ: Ο Βαρουφάκης να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές από το Eurogroup με δική του ευθύνη

Αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη να εμπλέξει τη Βουλή στη διακίνηση των υποκλοπών που έκανε κατά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015.

Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής».

ΜέΡΑ 25: «Η αλήθεια τρομάζει»

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη την συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες». Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».