Quantcast

Ο Ερντογάν ανοίγει τη βεντάλια των προκλήσεων

Πώς ερμηνεύουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα τις απειλές που εκτοξεύουν ο Τούρκος Πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του.

Σωρεία προκλήσεων, σε φραστικό και διπλωματικό επίπεδο, προβλέπει η Αθήνα το επόμενο διάστημα, μετά την προαναγγελία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα ανοίξει τη συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το καθεστώς της κυριαρχίας τους. Διπλωματικές πηγές θεωρούν δεδομένο πως, μόλις αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών η απάντηση της Αθήνας στη δεύτερη επιστολή Σινιρλίογλου, θα ακολουθήσει και τρίτη από τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο για το θέμα αυτό, αφού η Αγκυρα έχει δείξει σαφώς την πρόθεσή της να επιμείνει.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Επενδύουν στην ένταση με στόχο τη συσπείρωση

Το στοίχημα της έντασης σε τρία μέτωπα (Ελλάδα, Συρία και ΝΑΤΟ) φαίνεται να παίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με διπλό στόχο αφενός να διαχειριστεί τις πάγιες ανησυχίες της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας και αφετέρου να πετύχει τη συσπείρωση των υποστηρικτών του. Η διεθνής συγκυρία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες της Αγκυρας για την εθνική ασφάλεια, που αφορούν τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της από τη Μεσόγειο και την επέκταση της ιρανικής παρουσίας στη Συρία, καθώς η Ρωσία αποσύρεται σταδιακά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με το Κουρδικό να αποτελεί ένα από τα βασικά «αγκάθια» για την Τουρκία.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews