Quantcast

Ο Ερντογάν βγάζει το γεωτρύπανο στη Μεσόγειο - Τα πιθανά σενάρια για το «Αμπτουλχαμίντ Χαν»

Σε εγρήγορση Αθήνα και Κύπρος λίγες ώρες πριν τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» πρόκειται να βγει για έρευνες την Τρίτη 9 Αυγούστου. Οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων του τουρκικού γεωτρύπανου την ώρα που οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται.

Στον τουρκικό σχεδιασμό η Κύπρος μοιάζει να είναι ο «αδύναμος κρίκος», με τους Τούρκους να θεωρούν ότι μπορούν πιο εύκολα να ασκούν πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρουν πληροφορίες. 

Όπως μάλιστα έγραψε η Realnews, έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο είναι η Αθήνα, έχοντας καταρτίσει σχέδιο για αντίδραση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ανάλογα με το τι θα απαιτηθεί.

 

Τα πιθανά σενάρια 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, δρ του Παντείου και τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπτουλχαμίντ Χαν», θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα στήσει έτσι ένα νέο σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλεί θέτοντας ξανά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Eπιπλέον, τόνισε η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

 

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν έχει πολιτική βούληση για ειρήνη στο Αιγαίο»

Στο μεταξύ, σε νέες προκλήσεις προχώρησε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες πριν από την έξοδο του τέταρτου πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν».  «Στο Αιγαίο θέλουμε μια σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, αλλά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Στην Επίσημη Τελετή Έναρξης της 13ης Διάσκεψης των Πρεσβευτών της Τουρκίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», όπως μεταδίδει το sigmalive.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία».

 

«Ένα χαρακτηριστικό της πολιτικής μας για την ανατολική Μεσόγειο, είναι φυσικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ελληνικό- ελληνοκυπριακό δίδυμο επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τον τελευταίο χρόνο. Αυτά τα αποτρέψαμε με τα μέτρα που πήραμε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Αύριο, αν είμαστε τυχεροί, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα πλεύσει στην Μεσόγειο για την πρώτη του αποστολή», συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την 'ΤΔΒΚ' για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

«Χαλάσαμε τα σχέδια τους που έγιναν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο με την αντίληψη 'ό,τι και να κάνω, θα είναι κέρδος'. Εάν παραμέναμε θεατές στον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, θα προέκυπτε ένα νέο περιβάλλον σύγκρουσης, και μάλιστα σύγκρουσης που θα διαρκούσε για δεκαετίες. Έχουμε λάβει αποτελεσματικά μέτρα. Δείξαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν ενεργειες στην περιοχή χωρίς εμάς», κατέληξε.