Quantcast

Ο Μεβλούτ κοκκίνησε! (Το παρασκήνιο και η παγίδα που έστησε στον Δένδια ο γιαλαντζί σουλτάνος)

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Ερντογάν είχαν προτείνει μια στρατηγική στον γιαλαντζί σουλτάνο κατευνασμού της οργής των Ευρωπαίων μετά το «sofagate» και την επίδειξη θράσους απέναντι στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την επιθετικότητα των Αμερικανών που ζητούν ολοκληρωτική επιστροφή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 και τη σχέση με τη Μόσχα που τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται σοβαρά εξαιτίας της Ουκρανίας.

Η αναβάθμιση της επίσκεψης του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τη συνάντηση με τον Νταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα της διαλλακτικής Τουρκίας που δεν θυσιάσει τον διάλογο μπροστά στην επιθετικότητα σε όλα τα μέτωπα. Βεβαίως η Αθήνα που έχει αποφασίσει να θέτει ευθέως, με κάθε ευκαιρία και αφορμή οπουδήποτε τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία είχε προετοιμαστεί για αυτή την έκβαση, καθώς του ταξιδιού στην Άγκυρα είχε προηγηθεί πολύωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια όπου συζητήθηκε ο τρόπος αντίδρασης του Έλληνα υπουργού αν η συνάντηση οδηγούσε σε δημόσια τουρκική πρόκληση.

Αυτό λοιπόν συνέβη χθες, όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να περάσει, απαλά, τις τουρκικές προκλητικές θέσεις στη συνέντευξη Τύπου και ενώ φημολογείται ότι είχε συμφωνηθεί πως οι δύο άντρες δεν θα δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους ακριβώς για να μην διακινδυνεύσει το κλίμα προσέγγισης. Στην πρόκληση του Τσαβούσογλου ο Νίκος Δένδιας απάντησε ανοίγωντας όλη την βεντάλια των ελληνοτουρκικών διαφορών, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αντιπαράθεση με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος ακούγοντας την μετάφραση των λεχθέντων του Έλληνα Υπουργού αρχικά κοκκίνησε, στη συνέχεια ετοίμαζε αμήχανα το μικρόφωνο και όταν ο κ.Δένδιας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επιχείρησε να απαντήσει στον ίδιο τόνο αλλάζοντας εντελώς το πρωτόκολλο αυτών των συναντήσεων στη διεθνή διπλωματία. Το μήνυμα που εξέπεμψε χθες η Αθήνα ήταν ξεκάθαρο και με πολλούς αποδέκτες. Όταν γίνονται συνομιλίες η ελληνική πλευρά προβάλλει τη θέση της χωρίς φόβο και πάντα εντός πλαισίου και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.  

Αβεβαιότητα

Βεβαίως το κρίσιμο ερώτημα είναι: Τι θα κάνει τώρα η Άγκυρα και με ποιο τρόπο θα επιλέξει να συνεχίσει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Είτε θα επιχειρήσει να πείσει τη Διεθνή Κοινότητα ότι τίποτα δεν συνέβη και οι συζητήσεις με την Αθήνα συνεχίζονται κανονικά, είτε θα επιστρέψει στην κλιμάκωση και την επιθετικότητα του περασμένου καλοκαιριού, γνωρίζοντας όμως ότι η Αθήνα δεν θα σκύψει το κεφάλι στην προβολή δύναμης και τον οθωμανικό ίσκιο μιας Τουρκίας που δεν μπορεί να αποφασίσει με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει…