«Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης», λένε όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την κριτική που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ με «σωτήρα επιλεγμένο από τη διαπλοκή» μιλά ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, φωτογραφίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό. Οι επαφές και οι παρασκηνιακές συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Η αμφισβήτηση της νέας ηγεσίας από τον Παύλο Πολάκη και πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις προκλήσεις που δέχεται.
Ο «εμφύλιος» πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τη νέα διάσπαση να είναι πλέον προ των πυλών. Η αποχώρηση των οκτώ μελών που ανήκουν στους «87» από τη συνεδρίαση αποτελεί το έναυσμα της τελικής σύγκρουσης και του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τη «φρουρά Τσίπρα» στο κόμμα. Είναι πλέον φανερό, όπως έλεγαν στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι τα νήματα πίσω από τους «87» κινεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει βάλει στόχο την «καθαίρεση» του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μάσκες έπεσαν με τη στάση των «87» στο θέμα της έδρας του Οθωνα Ηλιόπουλου και την αντίδρασή τους στην Πολιτική Γραμματεία να στηρίξουν την είσοδο στη Βουλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόλις η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου κάλεσε τα στελέχη της Π.Γ. να εγκρίνουν το κείμενο της απόφασης του οργάνου, στο οποίο γινόταν λόγος για την ανάγκη να εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από τον αρχηγό του, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση λέγοντας πως είναι εκτός ημερησίας διάταξης να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Μάλιστα, διέρρευσε δικό τους κείμενο, στο οποίο κατήγγειλαν πιέσεις στις νομαρχιακές επιτροπές για να εκδώσουν πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και εξέφρασαν ευθέως την αντίθεσή τους στην είσοδο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, λέγοντας πως το κόμμα «δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζουν το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται».
Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο δήλωσαν πως δεν θέλουν την είσοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο. Αλλωστε, γνώριζαν πολύ καλά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανάψει το «πράσινο φως», προκειμένου η Πόπη Τσαπανίδου να δηλώσει την ερχόμενη Τετάρτη που θα ανοίξει η Βουλή πως δέχεται να αναλάβει καθήκοντα στη θέση του Οθ. Ηλιόπουλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη στελεχώσει το γραφείο της, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφόρησε η είδηση πως από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ενημέρωναν επιστημονικούς και μετακλητούς συνεργάτες ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν καθήκοντα στην πρώην εκπρόσωπο του κόμματος στη Βουλή. Πλέον όλοι όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο πως «πίσω από τις λέξεις, κρύβεται ο Αλέξης». Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την αμφισβήτηση του Στ. Κασσελάκη στο Συνέδριο, με υποψήφιο κορυφαίο στέλεχος που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο «στόχαστρο» της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις επισπεύδουν τις κινήσεις από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού, με τη σύγκρουση που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα διάσπαση να τοποθετείται πλέον στην Κεντρική Επιτροπή στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από το Συνέδριο.
Ο Αλ. Τσίπρας έχει εδώ και καιρό συναντήσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπει στο γραφείο του στη λεωφόρο Αμαλίας στελέχη από το κόμμα και δημοσιογράφους, ενώ προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ του για να επιχειρήσει την επιστροφή του στην πρώτη γραμμή. Παρά τη διαφωνία του στην αποχώρησή τους, διατηρεί καλές σχέσεις με τα περισσότερα στελέχη της Νέας Αριστεράς, με τα οποία συνομιλεί τακτικά, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι έδωσαν ηχηρό «παρών» στη διεθνή διάσκεψη με την οποία έκανε πρεμιέρα το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του καλοκαιριού.
Εκτός από τη Νέα Αριστερά, έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο είναι μαζί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει ρίξει «γέφυρες» στο ΠΑΣΟΚ συνομιλώντας με τον υποψήφιο για την ηγεσία Χάρη Δούκα, αλλά και άλλα στελέχη, με προφανή στόχο. Το σχέδιο προβλέπει, σε περίπτωση μη επικράτησής του στον ΣΥΡΙΖΑ με την «καθαίρεση» Κασσελάκη, την αποχώρηση των βουλευτών των «87» και, εφόσον «βοηθήσουν» οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με τη συνεργασία και της Νέας Αριστεράς να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας με επικεφαλής τον ίδιο.
Αυτό βρίσκεται στο μυαλό του πρώην πρωθυπουργού και όσων τον στηρίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που παραιτήθηκε δεν έκανε το παραμικρό για να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Αντιθέτως, εγκατέλειψε το καράβι και προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησής του, επιστρατεύοντας ξένες εταιρείες επικοινωνίας για το «rebranding» του ονόματός του. Προφανώς για να επιστρέψει. Ωστόσο, η «επιστροφή» δεν θα είχε ως όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε φθαρεί και αντιμετώπιζε ήδη πολλά προβλήματα. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα και ο ίδιος να εμφανιστεί ως το πρόσωπο που θα ενώσει την Κεντροαριστερά για να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό ήταν η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δύσκολα θα μπορούσε να κάνει ένα νέο κόμμα όσο η Κουμουνδούρου στεκόταν ακόμη όρθια.
Η απόφαση για την αμφισβήτηση του Στ. Κασσελάκη ελήφθη μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα για συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος θα διεκδικήσει, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Μάλιστα, είχε πει στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου πως θα είναι υποψήφιος ακόμη και αν έχει απέναντί του τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαλούσε το σχέδιο και το αφήγημα Τσίπρα για την επιστροφή του, ενώ τα «καρφιά» για την άθλια οικονομική κατάσταση του κόμματος σήμαναν συναγερμό στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού.
Η αποκάλυψη, δε, ότι «χρέωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ με 2 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές, στις δεύτερες εθνικές εκλογές, ενώ είχε καταρρεύσει σε ποσοστά στην πρώτη αναμέτρηση, και τα περί «μαύρου χρήματος» στο κόμμα δημιούργησαν αμέσως τους «87», που σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης.
Πέταξε το γάντι στους «87»
Ο Στ. Κασσελάκης έβλεπε όλες αυτές τις κινήσεις και δεν πιάστηκε εξαπίνης. Στην Πολιτική Γραμματεία πέταξε το γάντι στους «αντιφρονούντες», καρφώνοντας τον πρώην πρωθυπουργό για τη στάση του.
«Θα καλούσα τους 87, αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογιστούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ; Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μιας διαπλεκόμενης νεφελώδους μεγάλης Κεντροαριστεράς;», έγραψε στο Facebook και πέταξε το γάντι στον Αλ. Τσίπρα.
«Και κάθε φορά βρίσκω μπροστά μου ένα νούμερο. Οι 57, οι 6+6, οι 87, οι 8 των 87. Λυπάμαι. Δεν έχω χρόνο - δεν έχει το κόμμα χρόνο, δεν έχει η χώρα χρόνο για αριθμούς και νούμερα. Μπήκα μόνος στην πολιτική, δεν είμαι ομαδάρχης, δεν έχω φρουρά, ούτε τάση. Και δεν θα γίνω πρόεδρος φρουράς ή τάσης. Οποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε είναι ευπρόσδεκτος».
Η αμφισβήτηση Πολάκη
Εκείνο πάντως που δεν περίμενε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ευθεία αμφισβήτηση από τον Παύλο Πολάκη. Ο «αψύς» Σφακιανός δεν τον συγχώρησε για τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και «συνδέθηκε» διαδικτυακά με την Πολιτική Γραμματεία για να πει ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία και να δηλώσει «παρών» στη διεκδίκηση της ηγεσίας.
Ο Στ. Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι, παραπέμποντας όποιον τον αμφισβητεί να καταθέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον Κρητικό βουλευτή ό,τι και αν γίνει. Ωστόσο, ο Π. Πολάκης δείχνει να μην κάνει πίσω και σε νέα ανάρτησή του ανέφερε πως είναι σαφέστατο το τι είπε και το τι θα κάνει, καταλήγοντας πως δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.
Την ίδια στιγμή πάντως στο διαδίκτυο οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη και του Π. Πολάκη ζητούν από τους δύο άνδρες να τα βρουν και να δώσουν μαζί τη μάχη απέναντι στους «87» και τον Αλ. Τσίπρα. Η μάχη πλέον μεταφέρεται στην Κεντρική Επιτροπή στις 7 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα φανεί αν ο Κρητικός βουλευτής, ή κάποιο στέλεχος από τους «87», καταθέσει πρόταση μομφής, ανοίγοντας τις διαδικασίες για μία ακόμη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Μιλά για διαπλοκή και φωτογραφίζει τον Τσίπρα
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και με βίντεο που ανήρτησε στο Facebοok κατηγορεί τους «87» και εμμέσως πλην σαφώς και τον Αλέξη Τσίπρα για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης και εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το Συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα από όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μια νεφελώδη ''Κεντροαριστερά'' με ''σωτήρα'' επιλεγμένο από τη διαπλοκή», αναφέρει ο Στ. Κασσελάκης φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Αλ. Τσίπρα ως σωτήρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι «αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται» και ότι ο ίδιος είναι «πρόεδρος όλων και όχι μιας φράξιας. Χρέος μου είναι να κρατήσω την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την αξιοπρέπεια του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ». Απευθυνόμενος μάλιστα στους «87», τους καλεί, «αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν τώρα, όλες και όλοι, τις ειλικρινείς τους προθέσεις. Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το Συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια».
Ο Στ. Κασσελάκης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή. Με μία ακόμη αιχμή, καλεί τους εσωκομματικούς του αντιπάλους «να σεβαστούν όλοι τους ανθρώπους που μας στήριξαν και αγωνιούν». Οπως μάλιστα αναφέρει με νόημα: «Δεν χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας. Αξιοπρέπεια τώρα. Ωστε να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα».