Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» - Υποχρεωτικό εβδομαδιαίο self-test σε μαθητές

Σταδιακό και προσεκτικό το άνοιγμα μόλις το επιτρέψουν τα δεδομένα τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων.

Νέα παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ ανακοίνωσε και τις νέες περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως «στο βαθύ κόκκινο» παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία.

Από αύριο το πρωί στις 06:00 στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν η Κοζάνη, η Πέλλα, τα Γρεβενά, το Κιλκίς και η Βέροια.

Σταδιακό και πολύ προσεχτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βάση την επικινδυνότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 2.500 υπολογίζεται ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών. Έτσι, σημειώνουμε σε όλη τη χώρα 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 44 έτη.

Έκανε γνωστό ότι ο δείκτης της θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.

Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να πιεστεί και το σύστημα της συμπρωτεύουσας καθώς είναι υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία, υπογράμμισε.

Δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση στον αριθμό θανάτων στους κάτω των 65 ετών.

Επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης μέρας με βάσει ότι το γεγονός ότι περιμένουμε τη μείωση των νέων κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών σημείωσε και τόνισε ότι σημαντικό να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων χωρίς να χρειάζεται μετά η επιβολή νέων πιο αυστηρών μέτρων.

Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεχτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βάση την επικινδυνότητα τους επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι.

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο που είναι τα ατομικά τεστ, που έρχονται και στην Ελλάδα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον Υφυπουργό Υγείας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι, η διενέργεια των ατομικών τεστ θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών ασθενών, αυτών που θα εμφανίσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες αλλά και στην ιχνηλάτιση των στενών επαφών τους.

Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικό για εκπαιδευτικούς -μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

Η εκστρατεία των self test θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως ο ίδιος τόνισε έτσι θα οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ενώ σημείωσε πως αυτά τα τεστ πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test και είναι πολύ πιο απλά στη χρήση τους και με απλές οδηγίες.

«Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών» επεσήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε πως εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα την πρώτη εβδομάδα στα άτομα έως 67 ετών, για να αποφευχθούν συνωστισμοί.

Όπως είπε, η χρήση του self test θα είναι προαιρετική για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά υποχρεωτική για ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα σε όσους εργάζονται στους κλάδους του τουρισμού, του λιανεμπορίου και της εστίασης και της ναυτιλίας.

Παράλληλα ανέφερε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Δείτε  τις ανακοινώσεις