Quantcast

Οικονόμου: Εάν ο Ερντογάν ζητήσει συνάντηση θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας και την τουρκική προκλητικότητα. Νέες απειλές από τον Ερντογάν. Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο real.gr: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες...

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας και για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ατζέντα της πρώτης μέρας στη Σύνοδο, περιλαμβάνει διάφορα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και οικονομικού, την δεύτερη μέρα θα είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, και έτσι κ αλλιώς ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως κάνει πάντα. Παρακολουθούμε ότι κάθε φορά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και κάθε φορά μας διαψεύδουν. Χθες υπήρξε ο κ. Μπαχτσελί σε αυτό το παραλήρημα και χθες επρόκειτο όχι μόνο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς, ο άνθρωπος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία όλων των νησιών του Αιγαίου, ανιστόρητα, ανυπόστατα εντείνοντας την ρητορική έξαρση προκλητικότητάς της Τουρκίας», ανέφερε αρχικά.

«Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ερντογάν είχε πει «Μητσοτάκης γιοκ», είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη. Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας βλέπουμε ότι, δεν έχει καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με την ενεργοποίηση με του εντελώς παράνομου συμφώνου σαν αυτού που έχει η Τουρκία με την Λιβύη. Και αυτή έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

Για την ενδεχόμενη συνάντηση του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως, «εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει. Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, ο σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν τοποθετηθεί αίτημα συνάντησης, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά, δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες. Είναι σαφές ότι, όταν είσαι ηγέτης μίας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση, όπως είναι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  μίας χώρας που συστηματικά έχει αναπτύξει  μία στρατηγική τα τελευταία χρόνια, σε δύο άξονες, και στο διπλωματικό και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Βλέπουμε ότι η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει, δε μπορούμε εμείς να καθορίσουμε τι θα κάνει και πώς θα κινείται η Τουρκία. Το στοίχημα μίας υπεύθυνης ηγεσίας είναι να διαβάζει σωστά τη μεγάλη εικόνα, αυτό έκανε ο Μητσοτάκης από το 2019, τόνωσε την διεθνή θέση της χώρας και ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, για να μην μπορεί κανείς να μας εγκλωβίσει σε αδιέξοδα της τελευταία στιγμής».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες νότια της Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως, «το Διεθνές Δίκαιο, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και η αποτρεπτική ικανότητας που έχουμε, αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για το ότι θα αντιμετωπίσουμε  αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Οφείλεις να είσαι έτοιμος και σε εγρήγορση, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς πολιτικά και ιστορικά, από την άλλη πλευρά είμαστε ψύχραιμοι, δεν έχουμε λόγο να πανικοβαλλόμαστε ακριβώς γιατί έχουμε επαρκή πολιτική ισχύ και επαρκέστατη αποτρεπτική ικανότητα έτσι ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο casus belli και στο τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, αλλά και για την ενεργειακή κρίση.

«Οτιδήποτε είναι απέναντι στο διεθνές δίκαιο και θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι μία κατάσταση που από τη χώρα δεν είναι αποδεκτή. Και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, την διεθνή πολιτική κοινότητα, την παγκόσμια πολιτική σκηνή η οποία, δεν χρειάζεται μαζί με τον αναθεωρητισμό του Πούτιν και άλλες εστίες έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική μεσόγειο», υπογράμμισε.

Kλιμακώνει ο Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική εναντίον της Ελλάδας παρά το ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτήν την φορά, μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων, ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Για ποιο πράγμα ζητά βοήθεια; Εναντίον της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

«Σχεδόν κάθε μέρα, ξυπνάμε σε μια νέα κρίση ως ανθρωπότητα. Ξέσπασε ένας πόλεμος μεταξύ των δύο γειτόνων μας πριν προλάβουμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο 21ος αιώνας μετατρέπεται κυριολεκτικά στην εποχή της κατάθλιψης. Παρακολουθούμε πώς τα ελληνικά πλοία θάβουν αυτούς τους αθώους (σ.σ. μετανάστες) στο Αιγαίο. Ακούγεται η φωνή αυτού του κόσμου; Οχι. Αντίθετα, εμείς εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις του μουσουλμανικού λαού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Εμείς, ό,τι κάναμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γίνεται όλο και πιο σαφές μέρα με τη μέρα ότι οι υλιστικές σκέψεις οδηγούν στην καταστροφή, και σίγουρα δεν είναι λύση. Βλέπουμε ότι ο θεσμός της οικογένειας, που είναι το δομικό στοιχείο της κοινωνίας, δέχεται μεγάλη επίθεση. προσπαθούν να απειλήσουν τη δομή της οικογένειάς μας. Είναι ισχυρές οικογένειες που κάνουν ένα έθνος, πραγματικό έθνος», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ καυτηρίασε την κίνηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας να υπογράψουν συμφωνίες βάσει της οποίας τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα μπορούν να διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum ενώ κάλεσε παράλληλα τα δύο μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση του real.gr σχετικά με το πώς σχολιάζει η αμερικανική κυβέρνηση τη συμφωνία της Αγκυρας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σχετικά:

«Ενώ γνωρίζουμε αναφορές ότι υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».