Quantcast

Οικονόμου για «Αμπντουλχαμίντ Χαν»: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση της κυριαρχίας της

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η ελληνική αντίδραση θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και πλήρως ευθυγραμμισμένη με την θέση ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση για το ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν κατευθυνθεί σε περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «προφανώς και είναι αυτονόητο πως δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν, ύψους 275 ευρώ, εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασης μας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος». Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε, δε, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ελληνική κοινωνία.

Για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο συμβάλλει στην καθιέρωση ενός πλήρους και συνεκτικού θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διαχρονικών παθογενειών στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ προσέθεσε πως πολλές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες και τους servicers με διπλό σκοπό: πρώτον, να αξιοποιηθούν στον απόλυτο βαθμό οι δυνατότητες, που ήδη προβλέπονται στη νομοθεσία για όσους έχουν κόκκινα δάνεια και δεύτερον να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες από τις τράπεζες και τους servicers, προκειμένου να μην επαληθευθεί η απειλή μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει θα γίνει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στο σκέλος των ερωτήσεων της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε, δε πως είναι πολύ δυσάρεστο να χάνει κάποιος το σπίτι του κατ’ αυτόν τον τρόπο και κατηγόρησε όλους όσοι υποδύονται τους αλληλέγγυους, ενώ είναι οι ίδιοι που έχουν νομοθετήσει τη δυνατότητα να αγοράζονται κόκκινα δάνεια από συγκεκριμένες εταιρείες.

Τι είπε ο Γ. Οικονόμου στο briefing:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Αχαΐα επισκέφθηκε εργοτάξια εκτελούμενων έργων και παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη-Ρίου καθώς και την παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή ή των έργων που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Πρόκειται για περισσότερα από 80 έργα για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ. Εντάσσονται όλα αυτά σε ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, μελετημένο, κοστολογημένο σχέδιο, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή», τόνισε.

«Αναβαθμίζουν το εμπορικό λιμάνι, δημιουργούν σημαντικές οδικές και σιδηροδρομικές διασυνδέσεις της Πάτρας με την υπόλοιπη Ελλάδα και τις ξένες αγορές. Είναι έργα που γεφυρώνουν τις δράσεις του τοπικού Πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Ενώ, ταυτόχρονα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων με αναπλάσεις και επενδύσεις στην Υγεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η περιφερειακή ανάπτυξη είναι μια υπόθεση κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, μια χώρα που αφέθηκε τα προηγούμενα χρόνια να εμφανίσει μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης του πληθυσμού στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός με σχέδιο το οποίο στηρίζεται σε τεχνογνωσία αλλά κυρίως με ένα σαφές πλάνο εφαρμογής επισκέπτεται την περιφερειακή Ελλάδα και χαράζει έναν οδικό χάρτη πραγματισμού, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης προς το μέλλον.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας περιοδεύει στην περιφέρεια αναλωνόμενος σε λόγια και αφελείς διαπιστώσεις που σκοπό έχουν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στο κακό παρελθόν της, στη χώρα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας καθώς στην ουσία εισηγείται την ανάσχεση, την κατάργηση κρίσιμων δυνατοτήτων και πολιτικών που πέτυχε η κυβέρνησή μας τα τρία τελευταία χρόνια». Αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα, χαρακτηριστικά όπως είπε, ένα από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας κι ένα στον τομέα της οικονομίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα επικίνδυνη τη θέση που διατυπώνει δημόσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης «καθώς θα έχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για την πατρίδα».

«Ο πρωθυπουργός βαδίζει στο δρόμο της δημιουργίας ενώ ο κ. Τσίπρας στο δρόμο της διάλυσης», είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας επεσήμανε: «Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εστιάζουν στην στήριξη 2,3 εκ. ευάλωτων συμπολιτών μας, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, την κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος, διασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτησή των πολιτών και αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να βρίσκεται κοντά στον πολίτη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς.

«Με το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα:

-Αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

-Εισάγεται για πρώτη φορά προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και για τους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση της εξειδίκευσης της εντατικής θεραπείας.

-Θεσπίζεται επίσης επίδομα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και γι' αυτούς που ασκούνται για την απόκτηση εξειδίκευσης επείγουσας ιατρικής.

-Επιπλέον αποκτά πάγιο χαρακτήρα το προβλεπόμενο επίδομα προς τους γιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας, καθώς και σε αυτούς που ασκούνται για την απόκτησή της.

-Εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου με τη θέσπιση δυνατότητας για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να τιμήσει έμπρακτα τομείς κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του κράτους επανορθώνοντας σιγα σιγά τις πληγές που δημιούργησε η μακρά περίοδος των μνημονίων.

Πέρασε σε ένα ακόμη πολύ κρίσιμο όπως είπε νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δόθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα». Επιδιώκεται όπως τόνισε «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος κυβερνησιμότητας, που στοχεύει αφενός να βάλει ένα τέλος στην ασυνεννοησία που έχει παρατηρηθεί -κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης- μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων φορέων της δημόσιας διοίκησης. Και αυτό μέσω του καθορισμού με σαφήνεια αρχών, κριτηρίων και διαδικασιών για την κατανομή -και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Αφετέρου αναμένεται να αποτελέσει τον συνδετικό μηχανισμό μεταξύ Επιτελικού Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης συστήνεται ένας ευρύς μηχανισμός συντονισμού όπου την αρμοδιότητα του «Συντονιστή» αναλαμβάνει ο Υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα συγκροτείται το «Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» που θα λειτουργήσει ως γνωμοδοτικό όργανο».

Για το καλάθι του νοικοκυριού ο κ. Οικονόμου ανέφερε στη συνέχεια: «Χθες Τετάρτη, μπήκε στην τέταρτη εβδομάδα λειτουργίας καταγράφοντας μια σημαντική επιτυχία: με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν τα super market, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 167 (ποσοστό 20,5%) η τιμή μειώθηκε, στα 589 (ποσοστό 72,1%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 60 προϊόντα (ποσοστό 7,3%) η τιμή αυξήθηκε ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις. Το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση -18,1%. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η διεύρυνση του καλαθιού με περίπου 15 προϊόντα για διαβητικούς και γενικότερα για συμπολίτες που έχουν προβλήματα υγείας και αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα. Επιπλέον, μελετάται και η δυνατότητα για εορταστικό καλάθι. -Σημαντικό, επίσης είναι το γεγονός ότι, πέρα από τις μειώσεις τιμών που σημειώνονται στο «καλάθι» δουλεύει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός και στα υπόλοιπα προϊόντα».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής κ. Κεφαλογιάννης, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, έκθεσης για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και μια σειρά από άλλα χρήσιμα στοιχεία πολύ ευνοϊκά για τις εθνικές μας θέσεις.

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου:

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Αχαΐα, επισκέφθηκε εργοτάξια των εκτελούμενων έργων και παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη-Ρίο, καθώς και στην παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, ή των έργων που έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. Πρόκειται για περισσότερα από 80 έργα, για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ. Εντάσσονται όλα αυτά σε ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή, αναβαθμίζουν το εμπορικό λιμάνι, δημιουργούν σημαντικές οδικές και σιδηροδρομικές διασυνδέσεις της Πάτρας με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τις ξένες αγορές. Είναι έργα που γεφυρώνουν τις δράσεις του τοπικού Πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Ενώ, ταυτόχρονα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων με αναπλάσεις, με επενδύσεις στην υγεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι κομβική για την Ελλάδα, μια χώρα που αφέθηκε τα προηγούμενα χρόνια να εμφανίσει τεράστια ποσοστά συγκέντρωσης του πληθυσμού σε δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Με δεδομένη την αστυφιλία και το δημογραφικό πρόβλημα, η ανάπτυξη των Περιφερειών είναι καθοριστική για τη διόρθωση, για τη βελτίωση παθογενειών του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.

Ο Πρωθυπουργός, με σχέδιο, το οποία στηρίζεται σε τεχνογνωσία, αλλά κυρίως με ένα σαφές πλάνο εφαρμογής, επισκέπτεται την περιφερειακή Ελλάδα και χαράζει έναν οδικό χάρτη πραγματισμού, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης προς το μέλλον. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας περιοδεύει στην περιφέρεια αναλωνόμενος σε λόγια και αφελείς διαπιστώσεις, που σκοπό έχουν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, στο κακό παρελθόν της, στη χώρα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας, καθώς στην ουσία εισηγείται την ανάσχεση, την κατάργηση κρίσιμων δυνατοτήτων και πολιτικών που πέτυχε η Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Ελλάδα μπορεί σήμερα με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τις έξωθεν απειλές χάριν και στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε με μεγάλες δυνάμεις, τις ίδιες συμφωνίες που ο κ. Τσίπρας απειλεί να καταργήσει. Ο Πρωθυπουργός, με τη διαπραγμάτευση την οποία έκανε, έχει κερδίσει για λογαριασμό της Ελλάδας τους περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0, που εξελίσσεται απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος, θα έχει ως συνέπεια να έχουμε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων απασχόλησης μέχρι το 2026.

Αυτό το σχέδιο, αυτήν την πορεία ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται πως μπορεί να την σταματήσει. Φαντασιώνεται την ανάσχεση αυτή της πορείας με μια ακόμη νέα «περήφανη διαπραγμάτευση» του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέση που δεν δηλώνει μόνο άγνοια, αλλά καθίσταται και επικίνδυνη όταν διατυπώνεται δημοσίως καθώς θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για την Πατρίδα. Αναδεικνύεται περίτρανα και εδώ, και με αφορμή τις περιοδείες του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην περιφέρεια ότι ο Πρωθυπουργός βαδίζει στο δρόμο της δημιουργίας, ενώ ο κ. Τσίπρας στο δρόμο της διάλυσης.

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής -και αναμένεται να ψηφιστεί- το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εστιάζουν στην στήριξη 2,3 εκατ. ευάλωτων συμπολιτών μας με έκτακτο βοήθημα, περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, την κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Το νομοσχέδιο αυτό στο σύνολό του διορθώνει αδικίες του παρελθόντος, διασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αποδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησής μας να βρίσκεται κοντά στον κάθε πολίτη.

Η βούληση αυτή κινείται στην προτεραιότητα της πολιτικής μας, στην παραδοχή ότι η συνεχής προσπάθεια για την στήριξη των εργαζομένων, ιδιαίτερα μέσα στην παρούσα εξαιρετικά δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος όχι μόνο για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους απέναντι στις δυσκολίες που βιώνουν, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας και για την υποστήριξη των νέων ανθρώπων.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς. Με το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα:

-Αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Δ.Ε.Θ..

-Εισάγεται για πρώτη φορά προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και για τους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση της εξειδίκευσης της εντατικής θεραπείας.

-Θεσπίζεται επίσης επίδομα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και γι’ αυτούς που ασκούνται για την απόκτηση εξειδίκευσης επείγουσας ιατρικής.

-Επιπλέον αποκτά πάγιο χαρακτήρα το προβλεπόμενο επίδομα προς τους γιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας, καθώς και σε αυτούς που ασκούνται για την απόκτησή της.

-Εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των γιατρών στο Ε.Σ.Υ.. Αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου με τη θέσπιση δυνατότητας για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους κλάδο που σχετίζεται με την υγεία. Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Με το νομοσχέδιο αυτό τιμώνται έμπρακτα οι γιατροί που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υγεία του πολίτη στο Ε.Σ.Υ και που μας κράτησαν όρθιους την περίοδο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, αλλά και την βελτίωση των απολαβών των γιατρών που δουλεύουν στο δημόσια Νοσοκομεία.

Η Κυβέρνηση έχει σχέδιο για να τιμήσει έμπρακτα τομείς κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του Κράτους, επανορθώνοντας σιγά σιγά τις πληγές που δημιούργησε η μακρά περίοδος των μνημονίων.

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Δόθηκε χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα». Επιδιώκεται, για πρώτη φορά, η δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος κυβερνησιμότητας, που στοχεύει αφενός να βάλει ένα τέλος στην ασυνεννοησία που κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί -κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης- μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων τομέων της Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό μέσω του καθορισμού με απόλυτη σαφήνεια αρχών, κριτηρίων και διαδικασιών για την κατανομή και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης. Αφετέρου, αναμένεται να αποτελέσει τον συνδετικό μηχανισμό μεταξύ Επιτελικού Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης συστήνεται ένας μηχανισμός συντονισμού με συντονιστή τον Υπουργό Εσωτερικών. Παράλληλα, συγκροτείται το «Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» που θα λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο.

Βασική αρχή της σωστής, της ορθολογικής, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης είναι ο εντοπισμός λαθών και αδυναμιών, η μελέτη τους και η θεραπεία τους με τα κατάλληλα μέτρα. Δεν μένουμε αδρανείς και δεν αδιαφορούμε απέναντι σε αυτές τις διαχρονικές παθογένειες. Αντίθετα, μεριμνούμε και με τον τρόπο αυτό επιλύουμε χρόνιες δυσλειτουργίες.

«Καλάθι του νοικοκυριού»

Χθες, Τετάρτη, το «καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε στην τέταρτη εβδομάδα λειτουργίας καταγράφοντας σημαντική επιτυχία. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν τα super market, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 167 (ποσοστό 20,5%) η τιμή είχε περαιτέρω μείωση για συνεχόμενη εβδομάδα, στα 589 (ποσοστό 72,1%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 60 προϊόντα (ποσοστό 7,3%) η τιμή αυξήθηκε ελαφρά.

Το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των super market με τη μεγαλύτερη μείωση να φτάνει στο ποσοστό -18,1%.

-Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η διεύρυνση του «καλαθιού» με περίπου 15 προϊόντα για διαβητικούς και γενικότερα για συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας και αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν και να προμηθεύονται συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ μελετάται και η δυνατότητα για εορταστικό καλάθι.

Σημαντικό, επίσης είναι το γεγονός ότι, πέρα από τις μειώσεις τιμών που παρατηρούμε στο «καλάθι του νοικοκυριού» δουλεύει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.

Ακύρωση του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ως εξαιρετικά σημαντική την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής μας, κ. Κεφαλογιάννης -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία έκθεσης για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και μια σειρά από άλλα χρήσιμα στοιχεία, πολύ ευνοϊκά για τις εθνικές μας θέσεις. Ανάμεσα στα άλλα, η έκθεση αυτή καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες, όπως λέει η έκθεση, δραστηριότητες γεώτρησης σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, η έκθεση ότι για τη βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα, πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι, και οι ξένες δυνάμεις από το έδαφος της Λιβύης. Παρατηρούμε ότι η δουλειά που κάνουμε, η ελληνική διπλωματία, αλλά και οι Ευρωβουλευτές μας κινούνται μεθοδικά και αποτελεσματικά, προς όφελος των θέσεων της Πατρίδας.