Quantcast

Οικονόμου: Προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτά το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες

«Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική αναμένεται να ενταθούν τις μεσημεριανές ώρες ενώ δύσκολες θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες και αύριο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία», ανέφερε.

Επεσήμανε πως ενεργοποιήθηκαν ενιαία συντονιστικά κέντρα στις περιοχές που απειλούνται από την κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόσθεσε πως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεταβεί σε νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στην Αττική μεταδόθηκε μήνυμα από το 112 να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις και ισχυρή σύσταση απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το οδικό δίκτυο και βασικές αρτηρίες του να παραμείνουν ανοιχτές ενώ βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Για τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια συνίσταται να επικοινωνούν με το 100 ή το 112. Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά και πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 τάξεις, ευχαριστώντας όσους εμπλέκονται στη διαδικασία.

«Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικοοικονομικού βίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να πάρουμε για την κακοκαιρία, ανάλογα με τις προγνώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετά από ερώτηση με αφορμή όσα είπε ο κ. Φουρθιώτης και αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού απάντησε πως «προφανώς και εξακολουθεί». Και πρόσθεσε: «Η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη είναι απολύτως σαφής, δεν αφήνει καμία σκιά και κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση στη δικαιοσύνη, την υπονόμευση του κύρους των θεσμών, την καταστροφολογία, τώρα υιοθετεί και τον εν λόγω κύριο. Η εντεινόμενη απελπισία του κ. Τσίπρα από την εντεινόμενη πολιτική του απαξίωση καθιστά απολύτως φυσιολογική αυτή τη συμπεριφορά, αναδεικνύει το είδος και το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί και το τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα».

Σχετικά με καταγγελίες εκπαιδευτικών στα σχολεία ότι δεν είχαν την δυνατότητα να γίνει τηλεκπαίδευση, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι 46.0000 τάξεις λειτουργούν κανονικά και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση. «Υπήρξαν και θα υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκαν και γι'αυτό τους ευχαριστούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να κηρυχθεί η αυριανή ημέρα αργία, απάντησε πως «όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να πάρουμε, ανάλογα με τις προγνώσεις θα αξιολογηθεί από την Πολιτική Προστασία και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της». Δήλωσε επίσης ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και οι βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοικτές και πως με βάση την εξέλιξη του φαινομένου η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις σε όλα τα μέτωπα.

Επιπρόσθετα δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο και τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές είναι γνωστές. «Θα γίνουν το 2023 με το ισχύον εκλογικό σύστημα», ανέφερε.

Τέλος για την πανδημία και τα μέτρα ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη.