Quantcast

Οικονόμου: Το ουσιαστικό είναι ότι η χώρα μας κινήθηκε γρήγορα και έγκαιρα εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών από 5 ετών και πάνω δήλωσε ότι έχει να κάνει με το πότε θα έχουμε τα εμβόλια τα οποία είναι διαφορετικά γιατί είναι διαφορετική η δοσολογία.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στις αρχές του έτους», συνέχισε ενώ τόνισε πως για κάθε κατηγορία πληθυσμού η κυβέρνηση θα φροντίσει να ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα.

Σχετικά με την στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των εορτών δήλωσε πως είναι αυτή που η κυβέρνηση έχει αναλύσει, με όπλα την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων και τη συνεχή προσπάθεια στήριξης του συστήματος υγείας.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η επίσπευση της ενισχυτικής δόσης ήταν απόφαση του πρωθυπουργού ή της επιτροπής. «Το ουσιαστικό είναι ότι η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, κινήθηκε γρήγορα και έγκαιρα εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον και γιατί λόγω του χειμώνα βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την επιτροπή να εξετάσει και να αναλύσει το θέμα, η πλατφόρμα άνοιξε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετου μέτρου ή κάποιου οικονομικού πέναλτι για ομάδες ανεμβολίαστων όπως οι αστυνομικοί ή οι στρατιωτικοί δήλωσε πως «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο».

Ρωτήθηκε επίσης από τι θα εξαρτηθεί η ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική. Εστιάζουμε στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κυρίως στους ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι 60 ετών και άνω. Βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται. Εξελίσσεται γρήγορα και ο εμβολιασμός της 3ης δόσης και της 1ης για τους ανεμβολίαστους. Παρακολουθούμε τα μεγέθη και δίνουμε έμφαση με όλους τους τρόπους ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», απάντησε.

Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και ποιο είναι το μήνυμα από τη μεγάλη συμμετοχή και την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής είναι πολιτικό γεγονός που η κυβέρνηση παρακολουθεί με τη σημασία και το σεβασμό που του αρμόζει.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Η Δημοκρατία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα κόμματα να μην μένουν περίκλειστα αλλά να απευθύνονται στην κοινωνία. Το κάνουν μέχρι στιγμής η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ», απάντησε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και μέχρι τότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αξιοποιούν κάθε μέρα για να παράγουν έργο για τους πολίτες είτε έχει να κάνει με την πανδημία, είτε με την προσέλκυση επενδύσεων, είτε με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. «Αξιοποιούμε κάθε μέρα με ένα έργο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας και τότε θα κατατεθεί απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες να το αξιολογήσουν και να διαλέξουν», σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν προβληματίζει τη ΝΔ το γεγονός ότι είτε κερδίσει ο κ. Ανδρουλάκης είτε ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως ξεμένει από πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους.

«Το ποιος θα εκλεγείς το ΚΙΝΑΛ είναι εσωτερικό ζήτημα του ΚΙΝΑΛ. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε ως σχολιαστής. Στο τέλος της τετραετίας κάθε πολιτική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταθέσει τις προτάσεις της και εμείς το έργο μας. Η κοινωνία θα διαμορφώσει τις συνθήκες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα στην επόμενη περίοδο», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία που δείχνουν αλματώδη ανάπτυξη ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως είναι το αποτέλεσμα μιας σώφρονας και λελογισμένης πολιτικής που στήριξε την κοινωνία και διαμόρφωσε τις συνθήκες που έχουμε. «Είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στο πλευρό των πιο ευάλωτων. Εδώ είμαστε και παρακολουθούμε δυναμικά την κατάσταση, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ό,τι δημιουργείται ως αναπτυξιακό και οικονομικό πλεονέκτημα θα γίνεται κοινωνικό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν την κυβέρνηση την ανησυχεί τυχόν εξαγωγή της κρίσης στη γειτονική χώρα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «πάντα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τι συμβαίνει στην περιοχή μας» και πως «δεν έχουμε καινούργιους λόγους για να ανησυχούμε ιδιαίτερα».