Quantcast

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Λονδίνο - Οι πρώτες εικόνες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα.

Η συνάντηση ξεκίνησε με χειραψία των δύο ηγετών και οι αντιπροσωπείες κάθισαν σε κοινό τραπέζι για τις συζητήσεις.

— ALPHA TV (@ALPHA_TV) December 4, 2019

Η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση», προσθέτοντας «ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω» απάντησε ο Ερντογάν, στα Αγγλικά!

Την συνάντηση ανακοίνωσε στο tweet η τουρκική Προεδρία.

Το ραντεβού των δύο ηγετών καθυστέρησε, για να ολοκληρωθεί το γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο γεύμα του Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και για αυτό μετέχει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.

Στη συνάντηση με τον Ερντογάν τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε από απόσταση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με εξαίρεση τον χαμογελαστό Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα βλέμματα των υπόλοιπων ήταν «παγωμένα».

Τον Ερντογάν συνόδευσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Μπιναλί Γιλντρίμ, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν συνάντησε τον Τραμπ, εκτός προγράμματος, λίγο πριν το ραντεβού με Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν σήμερα μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βρετανία, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση.

Ο Φαχρετίν Αλτούν έκανε το σχόλιο στο Twitter και το γραφείο του ανέφερε πως η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται κοντά στο Λονδίνο σε μια σύνοδο κορυφής που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών του διεθνούς οργανισμού για τις δαπάνες, τις μελλοντικές απειλές, περιλαμβανομένης της Κίνας και τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.