Quantcast

Oθωνας: Εκλογές εκ των προτέρων «τζούφιες» δεν υπάρχουν

Τις δυσκολίες και τα απρόοπτα που πιθανόν να προκύψουν για το σενάριο διπλών εκλογών με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, εφόσον δεν συμφωνηθεί στη παρούσα φάση νέος εκλογικός νόμος, επεσήμανε ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, μιλώντας στον ρ/φ «NEWS 247».

«Εκλογές εκ των προτέρων "τζούφιες" δεν υπάρχουν. Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν με απλή αναλογική θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης και μόνο αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση γίνονται αναγκαστικά δεύτερες εκλογές», υποστήριξε ο κ. Όθωνας και πρόσθεσε πως «οποιοσδήποτε σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνεκτιμήσει πολύ σοβαρά αυτά τα δεδομένα, θα οδηγήσει με δική της ευθύνη την χώρα σε πολιτική αστάθεια αλλά και κινδυνεύουν από την υπερβολική αλαζονεία τους στο τέλος να πυροβολήσουν τα πόδια τους».

Σχετικά με τη διαφαινόμενη σύγκλιση στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού το ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «έδρασε ως καταλύτης για να είναι σήμερα "ζωντανή" η συζήτηση για την αναγκαία ευρεία πολιτική συνεννόηση. Εμείς αναγκάσαμε την ΝΔ να εγκαταλείψει τους αρχικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανταποκριθούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα άρον- άρον μεταστροφή για να αποφύγει την πλήρη πολιτική απομόνωση. Για να δικαιολογηθεί, αναπαράγει τα γνωστά προπαγανδιστικά του κλισέ περί δήθεν παρακολουθημάτων του κ. Μητσοτάκη και εξακολουθεί βέβαια να έχει σκοπό να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο».

Επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που είχε προσδιορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πως οι μεταξύ τους διαφορές είναι θέμα «αισθητικής, εικόνας, ύφους, διατυπώσεων αλλά μέχρι εκεί. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε ότι οι δεσμεύσεις Τσίπρα στην οικονομία είναι εδώ. Με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το υπερταμείο της υποτέλειας προχωράμε. Η αδιέξοδη για τη χώρα συμφωνία Τσίπρα - Μέρκελ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι εδώ. Με αυτή ως δεδομένη και απαραβίαστη επιχειρεί - μάταια- η κυβέρνηση να το διαχειριστεί».

Για πιθανή «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Όθωνας τόνισε ότι «μόνο του θα είχε πια σήμερα δύο επιλογές. Η μία είναι να ενεχυριασθεί ως σφραγίδα σε άλλο πολιτικό κόμμα με αντάλλαγμα την πολιτική καριέρα όσων την προσκομίσουν. Η δεύτερη είναι να τοποθετηθεί ταριχευμένο στην προθήκη κάποιου πολιτικού μουσείου. Η μόνη λύση για να παραμείνει ζωντανό είναι ως βασικός πυλώνας και ο κυρίαρχος ιδεολογικός, αξιακός και πολιτικός προμαχώνας ενός νέου ευρύτερου δημοκρατικού κάστρου, του Κινήματος Αλλαγής. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανευθυνότητες και τζάμπα μαγκιές»