Quantcast

Παναγιωτόπουλος: Λίγο περισσότερα από 20 τα κρούσματα του κορωνοϊού στις Ενοπλες Δυνάμεις - Τον Ιούνιο οι ΕΣΣΟ του Μαΐου

«Λίγο περισσότερα από 20 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε σήμερα το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΤ o υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στα στρατόπεδα σε ό,τι αφορά την πανδημία είναι ικανοποιητική, και πρόσθεσε πως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την καλή λειτουργία τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» όπου αναφέρεται πως είναι ανεπαρκή τα μετρά προστασίας που έχουν ληφθεί στο στρατό για τον κορωνοϊό ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι το πεδίο αυτό δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης και μάλιστα ανεύθυνης αντιπολίτευσης που στηρίζεται σε καταγγελίες δικτύων.

Επιπρόσθετα σημείωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις, τα στελέχη τους μάλλον, δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν σπίτι, προκειμένου να προστατευθούν από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργούν. Κι εμείς μαζί με την στρατιωτική ηγεσία οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, προκειμένου να προφυλαχθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το κάνουμε εδώ και πολύ καιρό προτού να αρχίσουν να βγαίνουν στην δημοσιότητα αυτές οι καταγγελίες».

Αναφορικά με τα μετρά που έχουν ληφθεί στα κέντρα εκπαίδευσης ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι όπως οι θερμομετρήσεις και μέτρα απολύμανσης και καθαρισμού όλων των χώρων. Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως στα περίπου 100.000 στελέχη των ΕΔ, μόνιμους και στρατεύσιμους, έχουν διαπιστωθεί λίγο πάνω από 20 κρούσματα κορωνοϊού σημειώνοντας ότι με δεδομένο ότι τα στρατόπεδα λειτουργούν κανονικά αυτός είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι ΕΣΣΟ που ήταν προγραμματισμένες να παρουσιαστούν αρχές Μαΐου, θα παρουσιαστούν αρχές Ιουνίου και θα δοθούν στους νεοσύλλεκτους νάιλον συσκευασίες με γάντια, προστατευτικές μάσκες, αντισηπτικό υγρό και σαπούνι και οδηγίες προφύλαξης κατά του κορωνοϊού.

Για την κατάσταση στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι εφαρμόστηκε από πολύ νωρίς το μέτρο του εγκλεισμού και έτσι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα εκεί μέχρι στιγμής.

Σχετικά με τις εορταστικές άδειες του προσωπικού για το Πάσχα ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η απόφαση είναι να μην δοθούν αλλά θα εξεταστεί εκ νέου το θέμα όσο πλησιάζουμε προς αυτές τις ημερομηνίες.

Επιπρόσθετα για τη γενικότερη συνεισφορά των ΕΔ στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι έχουν διατεθεί δεκάδες στελέχη των ΕΔ σε δομές του υπουργείου Υγείας όπου υπήρχε ανάγκη, ενώ σημείωσε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στη διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ΝΙΜΤΣ όπου -μετά από συμφωνία με το υπουργείο Υγείας- έχει διατεθεί προσωρινά στο ΕΣΥ μια πτέρυγά του για να χρησιμοποιηθεί ως κεντρική δομή απέναντι στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει, όπως είπε ο ΥΕΘΑ, από την 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος που διατίθεται στις ΕΔ, στο υπουργείο Υγείας και σε όποιον άλλο το ζητήσει, ενώ στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο άρχισε η παραγωγή χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του Υπουργείου Υγείας. Στόχος είναι όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος ως το τέλος της εβδομάδος να παραχθούν 50.000 μάσκες και άλλες 100.000 μάσκες την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την κατάσταση στον Έβρο είπε ότι ο συναγερμός δεν έληξε αν και «οι τουρκικές δυνάμεις απέσυραν τους μετανάστες αφού απέτυχε αυτή η απόπειρα οργανωμένης εισβολής, όπως την έχω χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή». Η θωράκιση του Έβρου, σημείωσε ο ΥΕΘΑ, δεν ήταν τυχαίο γεγονός αλλά ήταν επακόλουθο του σχεδιασμού και των αποφάσεων που πάρθηκαν στις συσκέψεις με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα τόνισε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ενισχυθεί και ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές ενέργειες. Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όσους έδωσαν αυτό τον αγώνα στο Έβρο και αποκάλυψε ότι εξετάζεται η υλική ενίσχυση του προσωπικού των ΕΔ εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι οικονομικές συγκυρίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.