Quantcast

Παπαδάκης: Το παζάρι αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται οδυνηρός συμβιβασμός με στόχο τη συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

Στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στο φόντο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, σε σημερινή του παρέμβαση του στην ΕΡΤ 1.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή δεν επιτρέπει την προσπάθεια εφησυχασμού από την κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις», ενώ σημείωσε ότι «υπερτονίζεται η προσπάθεια του κ. Δένδια να αποκρούσει τις αλλεπάλληλες διεκδικήσεις της Τουρκίας και παρακάμπεται ότι αυτές οι αξιώσεις της Τουρκίας βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Όπως έχει αποδειχθεί αυτές οι διαπραγματεύσεις, συνέχεια των διερευνητικών συνομιλιών, περιλαμβάνουν όλες τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας- το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου, αυτό επιβεβαιώνει. Μπαίνουν ζητήματα αμφισβήτησης συνόρων, νησιών, κυριαρχικών δικαιωμάτων, του λεγόμενου τουρκολιβυκού συμφώνου, του χαρακτηρισμού της μειονότητας ως τουρκικής ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάννης, ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, δηλαδή τα πάντα» σημείωσε.

Ο Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «αυτά μπήκαν στις διερευνητικές και το 2003 και το 2016, είχαν συζητηθεί και ζητήματα κυριαρχίας, θαλασσίων ζωνών». «Άρα τα περί “θετικού κλίματος και ατζέντας” που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μαρτυρούν ότι το παζάρι αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται οδυνηρός συμβιβασμός με στόχο τη συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο με διαμεσολαβητές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στο φόντο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις» προσέθεσε και σημείωσε ότι στους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ περιλαμβάνεται και διχοτομική λύση στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ότι «η ΕΕ με τις Συνόδους Κορυφής όχι μόνο “χαϊδεύει” την Τουρκία, αλλά και στην τελευταία Σύνοδο αποφάσισε ενίσχυση των σχέσεων μαζί της με οριοθέτηση “θετικής ατζέντας” που αυτό αποθρασύνει την Τουρκία, προαναγγέλλοντας νέες γεωτρήσεις και τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σε εξέλιξη η συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, η ανανέωση της συμφωνίας για το Προσφυγικό, λέγοντας «είναι πασίγνωστη η στάση της Γερμανίας, είναι γνωστή η αναδίπλωση της Γαλλίας, είναι γνωστή η στάση της Ισπανίας και άλλων χωρών».

Καταλήγοντας ο Κ. Παπαδάκης τόνισε ότι ο λαός «δεν πρέπει να δώσει κανέναν ρόλο χωροφύλακα της περιοχής σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ».