Quantcast

Παράσταση διαμαρτυρίας της Ελλάδας στον ΟΗΕ για σχόλιο εκπροσώπου του όσον αφορά τη συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε η Αθήνα προς τα Ηνωμένα Εθνη για την θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φάρχαν Χάκ, κληθείς να  σχολιάσει την συμφωνία Αγκυρας και κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  του Real.gr  το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγία στην  Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία  Θεοφίλη,  ώστε να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας  σε ανώτατο επίπεδο και προς  τους στενούς συνεργάτες του Γενικού Γραματέα,  Αντόνιο Γκουτέρες για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος  του ΟΗΕ  Φαρχάν Χακ φωτογραφίζοντας ουσιαστικά  το Αιγαίο μίλησε για «περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή  στα συμφέροντα τρίτων μερών».

Η Αθήνα θεώρησε αυτή την αναφορά «εξοργιστική» και ένα βήμα πέρα από την συνήθη ουδετερότητα και την «συνήθη αποστασιοποίηση» του  διεθνούς οργανισμού στις διαμάχες των δυο χωρών και ζήτησε διορθωτικές κινήσεις.

 Εν τω μεταξύ ,το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να απαντήσει για το αν οι ΗΠΑ - που προεδρεύουν  του Συμβουλίου Ασφαλείας τον μήνα Δεκέμβριο - προτίθενται να συγκαλέσουν το ανώτατο όργανο  των Ηνωμένων Εθνών για να τοποθετηθεί  για την συμφωνία  της  Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το θέμα μετέδωσε ο Θανάσης Τσίτσας και στο  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1