Quantcast

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή: Ανθρώπινα δικαιώματα και fake news σε πανδημία

«Οι συγκεντρώσεις σε πλατείες χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, στο όνομα της ελευθερίας συναθροίσεων, ήταν τελικά πράξη ελευθερίας ή πράξη ανευθυνότητας που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή όχι μόνον των παρευρισκόμενων αλλά και των οικείων τους, που πιθανόν να είναι πιο ευπαθείς από τους ίδιους;».

Τα παραπάνω ανέφερε κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, που προεδρεύει, από τον Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «ένα ακόμη πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, ήταν η αύξηση των fake news, των παραπλανητικών ή ψευδών ειδήσεων, σχετικά με την πραγματική φύση της ασθένειας. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε και στην Ελλάδα, όπου την περίοδο της πανδημίας είχαμε στο διαδίκτυο σωρεία συνωμοσιολογιών, θεωριών, που με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιχείρησαν να υπονομεύσουν τα μέτρα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία, κάτι που αν πετύχαινε θα είχε δραματικές συνέπειες, ανάλογες με εκείνες της Ιταλίας ή της Ισπανίας».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν καταγγελίες ότι από την εμφάνιση της επιδημίας στην Κίνα στα τέλη του 2019 έχουν καταγραφεί πάνω από 130 περιστατικά προσβολής των δικαιωμάτων του Τύπου σε όλο τον κόσμο και σχεδόν 40 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους επειδή αμφισβήτησαν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τις χώρες τους ή τον επίσημο απολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων». Ενδοοικογενειακή βία και κάμερες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «ανησυχητική, την αύξηση που παρατηρείται σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, που η αναγκαστική καραντίνα πολλαπλασίασε, καθώς οι γυναίκες που την υπέστησαν βρέθηκαν εγκλωβισμένες στην οικία τους».

Επίσης αναφέρθηκε στο «ζήτημα που προκάλεσε πολλή συζήτηση» την «τοποθέτηση καμερών στις αίθουσες διδασκαλίας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα και οι μαθητές που δεν μπορούν να παραβρεθούν. Επ’ αυτού υπήρξε εκατέρωθεν ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία κατά πόσο το μέτρο αυτό σε έκτακτες περιστάσεις είναι επιβεβλημένο ή μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων, άρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι «εν γένει, στη χώρα μας, θεωρώ ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κινδύνευσαν, ούτε κινδυνεύουν. Οι πολίτες συνειδητά τήρησαν τα προληπτικά μέτρα που έλαβε η πολιτεία, γνωρίζοντας ότι αυτήν την περίοδο αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας» και πρότεινε «να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το ζήτημα του περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρούς πανδημίας».

Δείτε εδώ το βίντεο: