Quantcast

Παυλόπουλος: Θεσμικώς δίκαιος και ηθικώς επιβεβλημένος ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα

Με την παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε αργά σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, που συγκροτήθηκε με απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση, παραβρέθηκαν επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την σχετική ενημέρωση που είχε για την εν λόγω πρωτοβουλία από τον πρόεδρο της ολομέλειας, Δημήτρη Βερβεσό, την έθεσε υπό την αιγίδα του. 

Κατά το πέρας της τελετής, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον κ. Βερβεσό, αναμνηστική πλακέτα. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού ανέφερε κατ' αρχάς ότι ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδιότητα του δικηγόρου καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας του, εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα της δικαίωσης, δηλαδή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.  

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αυτός ο αγώνας της επιστροφής των γλυπτών, είναι ένας δίκαιος αγώνας, όχι μόνον νομικά, αλλά και ηθικά - και πως πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε. Ο παγκόσμιος πολιτισμός επιβάλλει την επιστροφή τους, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, γιατί είναι το μοναδικό μνημείο παγκόσμια, είναι «Το Μνημείο» παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ζήτημα παγκόσμιου πολιτισμού η επιστροφή τους. Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο έργο του Βρετανού Κόμη Έλγιν, ανέφερε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει τα γλυπτά, δεν είναι ιδιοκτησίας κανενός, είναι της παγκόσμιας κοινότητας. Η παγκόσμια διανόηση είναι μαζί μας, και κανένας σοβαρός άνθρωπος, κανένας σοβαρός επιστήμονας, δεν στηρίζει την άποψη του Βρετανικού Μουσείου, σημείωσε. 

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, σε σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιστραφούν στην πατρίδα μας τα γλυπτά, και αναφέρθηκε σε ιστορικά δεδομένα. Ακόμη, ευχαρίστησε τον δικηγορικό κόσμο που αγκάλιασε το θέμα αυτό, το οποίο όμως θέλει πολύ καλό συντονισμό, και ειδικά από νομικής άποψης, όπως τόνισε. 

Ο πρόεδρος της ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσός ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο εξ ονόματος του δικηγορικού σώματος, για το γεγονός ότι έθεσε υπό την αιγίδα της Προεδρίας το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών, καθώς «πρόκειται για ενέργεια υψηλού εθνικού συμβολισμού που τιμά το δικηγορικό σώμα, και δείχνει σε όλους το δρόμο της ενότητας στη διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων». 

Το δικηγορικό σώμα «είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο αφουγκράζεται τις ανάγκες της, μοχθεί για την κοινωνική πρόοδο, υπερασπίζεται φύσει και θέσει τα δίκαια εθνικά αιτήματα», τόνισε ο κ. Βερβεσός και προσέθεσε: «Θέτουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας, προκειμένου να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, αυτά τα 'ιερά και σεβάσμια τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού', όπως εύστοχα τα χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης». 

Επίσης, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, της επανένωσης του «Ναού της Δημοκρατίας», διαφεύγει των στενών συνόρων των εθνικών διεκδικήσεων κι ανάγεται σε οικουμενικό αίτημα προς το σκοπό της ενότητας των εμβληματικών πολιτιστικών αγαθών. «Ασχέτως αν κανείς τάσσεται υπέρ του 'πολιτιστικού εθνικισμού' ή του 'πολιτιστικού διεθνισμού', ένα είναι βέβαιο: Η επανένωση των Γλυπτών, δεν είναι μόνον υπόθεση ελληνική. Είναι υπόθεση παγκόσμια».

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός τόνισε: «Όπως και αν έχει το πράγμα, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την μία και μόνη ιστορική και νομική αλήθεια: ότι στην πραγματικότητα, η υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι υπόθεση αρχαιοκαπηλείας. Για εμάς λοιπόν, η διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση συμφερόντων, είναι διαπραγμάτευση αρχών. Γι' αυτό και επιμένουμε στην ανάδειξη και εδραίωση, τόσο της ιστορικής αλήθειας, όσο και της νομικής βασιμότητας των θέσεών μας. Και τούτο είναι εθνική επιταγή».  

Στο τέλος της συνεδρίασης-εκδήλωσης, εξελέγη η εκτελεστική επιτροπή που θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις και ενέργειες της εθνικής αυτής προσπάθειας που ανέλαβε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.