Quantcast

Πελώνη: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πιστοποιητικό covid - Τι είπε για την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εφαρμόσει το Πιστοποιητικό covid σημειώνοντας πως έχει συμμετάσχει και στα σχετικά τεστ προσομοίωσης που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα με τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι ήδη έτοιμες», δήλωσε ενώ όταν ρωτήθηκε από πότε ακριβώς απάντησε «άμεσα».

Είπε επίσης ότι ήδη συζητάμε διμερώς και με χώρες εκτός ΕΕ και στην πορεία θα δούμε με ποιες μπορούμε να συμφωνήσουμε τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με γνώμονα την ασφάλεια.

Σε σχέση με τις αποφάσεις της επιτροπής των επιστημόνων η κα Πελώνη δήλωσε πως αυτό που αναμένουμε με βάση την πτωτική πορεία που καταγράφεται στα κρούσματα, είναι η επαναβεβαίωση του οδικού χάρτη που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ειδικά για την απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας είπε πως δεν είναι της παρούσης.

Σε ερώτηση τι λέει η κυβέρνηση στις γυναίκες που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca, απάντησε ότι δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για τις δόσεις των εμβολίων αλλά η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών. «Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου. Συστήνεται η συνέχιση στη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο εκτός αν μετά την 1η δόση είχε υπάρξει κάποιο σχετικό επεισόδιο», πρόσθεσε.

Η κα Πελώνη σημείωσε ότι η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη είναι ιδιωτική και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Ανάλογη επίσκεψη μπορεί να κάνει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη ή τη Σμύρνη. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ή να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι και ευρωπαίοι πολίτες».

Επίσης για τις συναντήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ανέφερε ότι είχαν συμφωνηθεί τα σημεία της θετικής ατζέντας κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην 'Αγκυρα στην οποία ο κ. Φραγκογιάννης ήταν παρών. Πρόκειται για 15 σημεία της ελληνικής πλευρά και 8 της τουρκικής και η κα Πελώνη τόνισε πως «πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια σε ζητήματα πιο χαμηλής πολιτικής μπορεί να βοηθήσει να εμπεδωθεί θετικότερο κλίμα στις διμερείς σχέσεις».

Για την αποχώρηση της Σλοβακίας από κοινή άσκηση με την Τουρκία επειδή συμπεριελάμβανε και τα κατεχόμενα, η κα Πελώνη είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί και δεν μπορεί να απαντήσει. «Είπατε ότι συνέβη όταν συμπεριέλαβαν στην άσκηση τα κατεχόμενα; Σωστά..», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση χαρίζει κατοικίες Ελλήνων στα funds απάντησε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικός. Επί των ημερών του άρχισαν οι πλειστηριασμοί, υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία. Για τη συνολική του τοποθέτηση στην ΚΟ, μίλησε για σύγκρουση δύο κόσμων, για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, την ώρα που ο ίδιος ζητούσε από την κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί απειλώντας ότι θα κατεβάσει τον κόσμο σε πορείες. Έδειξε το στρατηγικό του αδιέξοδο. Ο μόνος λόγος της χθεσινής του ομιλίας ήταν για να καλύψει τον κ. Παππά..».

Για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την πρόσκληση των αρχών της Λευκορωσίας όλες οι χώρες να πάρουν μέρος στην έρευνα για το συμβάν με την πτήση της Ryanair, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δια του πρωθυπουργού και η έρευνα συνεχίζεται. «Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτά τα σενάρια φαντασίας που έχουν κυκλοφορήσει και είναι πολύ δημοφιλή στον τύπο. Παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που αφορά ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν για υποτιθέμενη απειλή για βόμβα στο αεροσκάφος, που είναι παντελώς ανακριβείς. Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο ποτέ».

Σε ερώτηση μέχρι πότε πρέπει να κυρωθούν από την ελληνική βουλή οι συμφωνίες με την Β. Μακεδονία και αν τότε θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας η κα Πελώνη απάντησε: «Έχω ξαναπεί ότι η κυβέρνηση έχει πυκνό νομοθετικό έργο μπροστά της. Η κύρωσή τους θα προσαρμοστεί στο νομοθετικό έργο και όχι αντίστροφα. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».

Στη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η χώρα μας συνεχίζει με σταδιακά και προσεκτικά βήματα την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύριο Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας», τόνισε η κ. Πελώνη.

Όπως είπε «Έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά στην εφαρμογή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού covid που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις ευρωπαίων πολιτών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ' επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου».

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ακόμη πως «είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».

Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που καλύπτει 300.000 επιταγές. Επιπλέον, όμως, μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω περιοριστικών μέτρων και lockdown. Παράλληλα, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ που αφορά 50.000 δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια».

Στη συνέχεια η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς επισημαίνοντας ότι «σημαντικό όπλο στην πορεία επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που ανέστειλε η πανδημία, είναι η αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που ήδη διανέμονται δωρεάν -ένα για κάθε εβδομάδα- στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι ένα εργαλείο προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση.

Σύμμαχός μας στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και -κυρίως- ασπίδα προστασίας για τον καθένα χωριστά είναι ο εμβολιασμός. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς. Έγιναν ήδη πάνω από 5.206.000 εμβολιασμοί και συνεχίζουμε. Περισσότεροι από 3.416.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους».

Αναλυτικά είπε ότι «από χθες Τετάρτη άνοιξε και η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών για εμβολιασμό με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Από το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-34.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων, των διαμενόντων και των εργαζομένων ηλικίας 18 ετών και άνω σε 19 νησιά, έτσι ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό πλήρης εμβολιαστική κάλυψη σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα».

Και υπογράμμισε: «Χτίζουμε ήδη -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι ωστόσο ανάγκη, όσοι έχουμε εμβολιαστεί να μιλήσουμε για την εμπειρία μας σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία».

Αναφορικά με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, η Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε πως «όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός, η χώρα έχασε χθες την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Αθετώντας όσα έλεγε για την άρση των περιορισμών -που είχαν τεθεί με δική του αξίωση- σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των εκτός συνόρων εκλογέων να εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο».

Και τόνισε: «Για άλλη μια φορά αποτέλεσε θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του. Ότι δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες. Και ότι είναι μία δύναμη που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες.

Με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η τεράστια συμβολή της παγκόσμιας ελληνικής ομογένειας θυσιάζεται στο όνομα της εσωτερικής μικροκομματικής παθογένειας. Και μάλιστα σε μία συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την συνολική ανάταξη της Πατρίδας μας», σχολίασε η κ. Πελώνη.