Πέντε εξοπλιστικά προγράμματα αύριο στη Βουλή - Επίκειται νέα συνεδρίαση για τα Rafale

Η ενεργοποίηση πέντε εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητας Γενικών Επιτελείων ΓΕΣ – ΓΕΑ, καθώς και η κατακύρωση ενός διαγωνισμού για πρόγραμμα επ’ ωφελεία του ΓΕΝ θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της  Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στην οποία θα παραστεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Έχοντας θεσμοθετήσει πλέον και το νέο πλαίσιο προμηθειών, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης φέρει προς γνωμοδότηση τα ακόλουθα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη συστημάτων τα οποία κρίνονται επιχειρησιακώς αναγκαία για τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα:   

1.    Τα δύο πρώτα εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ αφορούν στην κατασκευή Αεροσήραγγος, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής Ελευθέρας Πτώσεως για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών, καθώς και την Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων δεκαεννέα (19) ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού Apache (AH-64A) μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.  

2.    Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην αναβάθμιση τριάντα οκτώ (38) αεροσκαφών F-16 “BLOCK-50” σε δυνατότητες “BLOCK-52+”. Σημειώνεται ότι ουσιαστικά για την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί μέρος του Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που θα αφαιρεθεί από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση “VIPER”. Μετά την αναβάθμιση αυτή, τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία. 

3.    Το τέταρτο και πέμπτο πρόγραμμα αφορούν σε σύναψη Διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Επιπρόσθετα, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση - επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. 

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην τελευταία ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 28 Ιουλίου, η προσπάθεια που είχε  ξεκινήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναφορά και περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή της Ν.Δ Αθανάσιο Δαβάκη ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να προγραμματίσει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να ενημερώσει για την αγορά των επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών RAFALE.