Quantcast

Περιπολίες με τον πλωτό «big brother» στον Έβρο

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί προς το Αιγαίο και την Μεσόγειο σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, στον Έβρο οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας δεν εφησυχάζουν στιγμή.

Εκεί που οι Τούρκοι και δη τα οργανωμένα κυκλώματα διακινητών έχουν υποστεί την μεγαλύτερη ήττα κατά κράτος είναι στον Έβρο ποταμό και ιδιαίτερα στο Δέλτα. Απ’ όταν ο Στρατός προμηθεύτηκε το πλωτό με τα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, δωρεά των ναυπηγείων Σύρου, τα κυκλώματα διακινητών από την Τουρκία περιόρισαν τις απόπειρές τους σε ποσοστό 98%. Στελέχη της 12ης Μεραρχίας περιπολούν με το δάχτυλο στην σκανδάλη, όπως φαίνεται και στην αποκλειστική φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Την προμήθεια του πλωτού «big brother» στον Έβρο είχαμε παρουσιάσει αποκλειστικά στο enikos.gr στις 16 Απριλίου, οπότε και πέρασε επισήμως στην υπηρεσία της 12ης Μεραρχίας. Πρόκειται για το αλουμινένιο σκάφος με τον κωδικό «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ». Με βύθισμα μόλις 40 εκατοστών, καθίσταται ιδανικό για επιχειρήσεις στο Δέλτα του Έβρου, όπου ο πυθμένας παρουσιάζει μεγάλες βαθομετρικές αυξομειώσεις. Φέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και κινείται με εξωλέμβια μηχανή 150 ίππων. Το «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» φέρει πληθώρα ηλεκτρονικών μέσων, όπως συσκευή δέσμης υπερύθρων για νυχτερινή πλοήγηση, κάμερα Full HD, κάμερα υπέρυθρου μικρού κύματος (SWIR), θερμική κάμερα IR ψυχόμενη, και σύστημα επιτήρησης με laser (Laser Range Finder) εμβέλειας 10 χιλιομέτρων. Με απλά λόγια, αυτό το σκάφος γίνεται το υπερ-μάτι του Στρατού με εμβέλεια 10 χιλιομέτρων, δίνοντας την δυνατότητα στους χειριστές και το κέντρο επιχειρήσεων να γνωρίζουν επακριβώς τι ετοιμάζουν να κάνουν οι Τούρκοι (διακινητές ή Στρατός) σε οποιοδήποτε σημείο πριν ακόμη πλησιάσουν το νερό.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης του Δέλτα στον Έβρο από τον Στρατό, το σύστημα των αισθητήρων είναι πλήρως λειτουργικό υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες περιβάλλοντος (θερμοκρασίες λειτουργίας -32°C ως +55°C) και δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης στόχων μεγάλων αποστάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς (Johnson, NATO STANAG 4347) που είναι:

- 8.5 Km για άνθρωπο σε όρθια θέση (0.5m x 1.8m),

- 16.5 km για στόχο NATO (2.3m x 2.3m)

Μέρα με την μέρα ο Έβρος θωρακίζεται, κάτι που διαπίστωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη, κατά την διήμερη επίσκεψη στην Θράκη. Επιθεώρησε μεγάλα τμήματα του Έβρου, ιδιαίτερα τα σημεία «θερμού» ενδιαφέροντος και είδε την πρόοδο των εργασιών στον φράχτη όσο και τα μέτρα αποτροπής και επόπτευσης που έχουν ληφθεί.