Πέτσας: Για θέματα υψηλής πολιτικής χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ιδίως σε περιόδους κρίσης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε «γι' αυτό το σκοπό είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν, μια επικοινωνία στην οποία συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής και επικαιρότητας προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε τέτοιου είδους διαύλους επικοινωνίας».

«Για τα θέματα υψηλής πολιτικής, για το μόνο ανοιχτό θέμα που αφορά τις δύο χώρες, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μέσω διερευνητικών επαφών» σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία ένα πρώτο καλό βήμα προκειμένου να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού ενέργειας της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναμένει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας για να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε ερώτηση για το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία είπε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και καιρό και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου και στην πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής από 3 Ιουνίου, όπου έχει θέσει όλα τα θέματα τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ένα ζήτημα που είναι στο τραπέζι και εξαρτάται από τη γειτονική χώρα να έχουμε αποκλιμάκωση και επομένως καλύτερες σχέσεις από εδώ και πέρα» είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τόνισε ότι είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο βελτιώθηκε με την ενίσχυση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς δημοσίου και πρόσθεσε ότι πρόκειται να γίνουν και άλλες αλλαγές τις επόμενες ημέρες με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την διεύρυνση των ευεργετημάτων ώστε να είναι πιο ελκυστικό, να συμμετέχουν περισσότερες επιχειρήσεις και να εντάξουν σε αυτό περισσότερους εργαζόμενους.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τσίπρα ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε «βρώμικο ‘89» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «τέτοιες αναφορές έχουν απαντηθεί ήδη στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Φίλη» και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Φίλη για τη Αριστερά ως δύναμη κάθαρσης και όχι συνενοχής και συγκάλυψης.

Σε ερώτηση για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ο κ. Πέτσας κάλεσε για άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί δημόσια και να απαντήσει εάν γνώριζε ή όχι όλη αυτή την υπόθεση, η οποία, όπως είπε, φαίνεται να ήταν σε γνώση τόσο του υπουργού Επικρατείας κ. Παππά και υπάρχει εμπλοκή του κ. Παπαγελλόπουλου την οποία αναγνωρίζει ο κ. Παππάς. «Περιμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για το πολιτικό ζήτημα αν γνώριζε ή όχι» υπογράμμισε.

Τέλος επανέλαβε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού.