Quantcast

Πιλοτικά διαδημοτικές μετακινήσεις από σήμερα - Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μικρή ανάσα στην κόπωση των πολιτών από το lockdown, προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση από αυτό το Σαββατοκύριακο επιτρέποντας τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Το μέτρο που εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι είναι πιλοτικό και μπορεί να αρθεί, αν δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και παρατηρηθούν συνωστισμοί.

Για τις καθημερινές δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρήση του κωδικού 6.

Από αυτό το Σάββατο οι μετακινήσεις με όχημα και με SMS στο 13033 θα γίνονται με κωδικό 6 για τη μετάβαση σε υπαίθριο χώρο με σκοπό την άσκηση και μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ο περιορισμός που ισχύει μέχρι σήμερα για τη χρήση του κωδικού 6 στο SMS στο 13033 που προβλέπει αποστολή μόνο για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί ο οδηγός και 2 ακόμα επιβάτες. Το συγκεκριμένο όριο επιβαινόντων δεν ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

  • ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  • άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του

Όσον αφορά το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.

Επίσης, όπως τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης, για το ψάρεμα θα μπορούσε κάποιος, εντός των ορίων που επιτρέπεται, να πάει και για αυτή τη δραστηριότητα, αλλά όχι εκτός νομού.

Ανοιγμα λιανεμπορίου από Δευτέρα

Στην εκτόνωση των πολιτών προστίθεται από τη Δευτέρα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό αυστηρότερα μέτρα αυτή τη φορά, προς αποφυγή συνωστισμού.

Από την προσεχή Δευτέρα θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (SMS στο 13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τις αρμόδιες Αρχές, κάθε ημέρα θα μπορεί ένας πολίτης να στείλει μία φορά SMS για να βγει για ψώνια και θα έχει μπροστά του 3 ώρες για να πάει σε όσα ραντεβού θα έχει κλείσει. Στο δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση. Ο καταναλωτής θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει αγορές. Αφού κλείσει ραντεβού για τις αγορές και λάβει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού τους, πριν από την αναχώρησή του για τα καταστήματα θα στείλει SMS στο 13032. Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».