Απλή, λιτή, απέριττη αλλά ιδιαίτερα περιεκτική θα είναι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον Κ. Αχ. Καραμανλή.
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, τόνιζε με νόημα πως «δεν απαιτείται, δεν συντρέχει λόγος να έχει η πρόταση ιδιαίτερη ανάλυση, καθώς θα ακολουθήσει και πόρισμα της προανακριτικής». Είναι επίσης ξεκάθαρο πως θα αφορά μόνο τον πρώην υπουργό Mεταφορών και Yποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και όχι τους Υφυπουργούς της ίδιας περιόδου και το κατηγορητήριο θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα καθώς θα αναφέρεται μόνο στην κατηγορία για παράβαση καθήκοντος.
Η κυβέρνηση δεν είναι επισπεύδουσα να καταθέσει την πρόταση και περιμένει να ολοκληρώσουν τις όποιες διαδικασίες και διεργασίες τους τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την κοινή πρόταση, το κοινό ουσιαστικά κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για τον Κώστα Καραμανλή. Χρονικά οι συγκεκριμένες εξελίξεις τοποθετούνται – τελικά – την ερχόμενη εβδομάδα.
«Θα τους περιμένουμε», λένε κυβερνητικά στελέχη, «αυτή είναι η κατεύθυνση και αυτό είναι το σωστό», τονίζουν, ενώ είχε προηγηθεί και η δημόσια τοποθέτηση του Υπ. Δικαιοσύνης ο οποίος τόνιζε πως πρώτα η Κυβέρνηση θα δει τις αντιδράσεις συνολικά της αντιπολίτευσης αφού ολοκληρωθούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς. «Το σωστό αυτό είναι» υπογράμμισε, επίσης, ο Γιώργος Φλωρίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι πρώτα να αποδομήσει, δημόσια τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μετά να μεταφέρει το παιχνίδι μέσα στη Βουλή.
Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, η «μάχη» της Βουλής θα ξεκινήσει, το αργότερο, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου όπου και θα λάβει χώρα η ψηφοφορία με την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει την ευχέρεια να περάσει την δική της πρόταση.
Η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης περικλείεται σε μία και μόνο λέξη, σε αυτή του δόλου.
Δημόσια, ο Άκης Σκέρτσος αναρωτήθηκε «αν είχε κάποιο δόλο ή κάποιο σκοπό ο κ. Καραμανλής να κερδίσει κάτι από αυτή την υπόθεση», προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει εναντίον της πρότασης του ΠΑΣΟΚ χωρίς να παραλείψει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζοντας το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ουρά της Κωνσταντοπούλου».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Από εκεί και πέρα όμως, με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους Βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Ενδεχόμενο, που από ό,τι φαίνεται δεν θα το αξιοποιήσουν, αμφότεροι…