Quantcast

Πλεύρης στον Realfm: Δεν είναι ταμπού να πούμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις εγκληματιών που δεν πρέπει να βγαίνουν από τις φυλακές

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Ο νόμος Παρασκευόπουλου βγήκε τον Απρίλιο του 2015 και στην αρχή είχε ένα έτος ισχύ. Ανανεώθηκε για έναν ακόμα χρόνο, όπως σας είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, μέχρι το 2017 αλλά δεν καταργήθηκε το 2017. Το 2017 ο κ. Κοντονής απλά διόρθωσε διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου και ίσχυσε για δύο ακόμη χρόνια. Δηλαδή η δυνατότητα να βγει προνομιακά κάποιος από τη φυλακή χωρίς να έχει συμπληρώσει τον χρόνο που προέβλεπε ο ποινικός κώδικας, ίσχυσε μέχρι 28 Αυγούστου του 2019, όταν και η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν ανανέωσε αυτούς τους νόμους. Άρα ο αρχικός νόμος Παρασκευόπουλου είναι μέχρι το 2017, και εν συνεχεία τροποποιημένος είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2019" ανέφερε.

"Αδίκως κατηγορήθηκε ο νόμος Παρασκευόπουλου, βεβαίως, εγώ αν με ρωτούσατε και με τη νομική μου ιδιότητα, μετά τον Αύγουστο του 2019 δεν μπορεί να βγει κάποιος με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Βέβαια, αν ίσχυαν οι διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου μπορεί ο συγκεκριμένος να έβγαινε πιο νωρίς. Ο βασικός λόγος που έχει κατακριθεί ο συγκεκριμένος νόμος και θέλω να το καταλάβουν όλοι είναι το εξής: για πρώτη φορά στην ιστορία του ποινικού δικαίου, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό, ήρθε ένας νόμος χωρίς κανένα κριτήριο, έδωσε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε βρίσκεται στην ελληνική φυλακή και δεν έχει ισόβια κάθειρξη να βγει, κάνοντας από το 1/5 έως το 1/3 της ποινής του. Κάποιος που είχε πέντε χρόνια κάθειρξη έβγαινε στον έναν χρόνο και κάποιος που είχε 18 χρόνια κάθειρξη έβγαινε στα έξι χρόνια" περιέγραψε ο βουλευτής της ΝΔ.

"Όλοι οι προηγούμενοι νόμοι που λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, αλλά και ο κ. Κοντονής μετά έβαζαν δύο κριτήρια. Ένα ποσοτικό, ότι δεν θέλουν να βγαίνουν άνθρωποι που έχουν πάρα πολλά χρόνια στη φυλακή, άρα ο νόμος του κ. Αθανασίου αφορούσε μόνο πλημμελήματα και μικρά κακουργήματα, και ένα ποιοτικό ότι κάποια εγκλήματα δεν πρέπει να έχουν αυτές τις ευεργετικές διατάξεις. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, επέτρεπε βιαστές, παιδεραστές, άτομα που έκαναν ανθρωποκτονίες και δεν έχουν ισόβια, να μπορέσουν να έχουν αυτό το ευεργέτημα" πρόσθεσε.

"Δεν είναι ταμπού να πούμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν πρέπει να βγαίνουν από τις ελληνικές φυλακές" υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό: