Quantcast

Πλεύρης: Στους επτά μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους χωρίς τρίτη δόση

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια.

Η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για ολόκληρο τον πληθυσμό χωρίς τρίτη δόση έχει σχεδόν αποφασιστεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μετά τις γιορτές.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, θα χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων στους επτά μήνες, όπως συμβαίνει ήδη για τους άνω των 60 ετών.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί από τους ειδικούς.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, επισήμανε ότι θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. «Δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα, αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση θα γίνει» είπε ο κ. Πλεύρης, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη παράταση στα μέτρα καθώς «ο κύκλος της Όμικρον πιθανόν θα είναι σύντομος».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι πολύ μεγάλη και κινείται στις μικρές ηλικίες. Μόλις το 6% των κρουσμάτων αφορά τους άνω των 60 ετών. «Στοίχημα είναι να μην μεταφερθεί από τις μικρές ηλικίες σε γονείς και παππούδες» ανέφερε και πρόσθεσε ότι περιμένουμε γρήγορα μεγάλη άνοδο της Όμικρον και γρήγορα.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, Αττική και Κρήτη πλήττονται περισσότερο. Για τα σχολεία, είπε ότι θα ανοίξουν και εάν χρειαστούν παρεμβάσεις στα πρωτοκόλλα θα γίνει βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.