Quantcast

Πολιτικό Συμβουλίο ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι

Τριβές, σημεία διαφωνίας αλλά και συμφωνίας καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στης οποίας το επίκεντρο βρέθηκαν η έκτακτη ενίσχυση της Fraport, ο προγραμματισμός του συνεδρίου του κόμματος, αλλά και ο συνήθης ύποπτος... Παύλος Πολάκης.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αφιερώθηκε στο ζήτημα της στάσης που πρέπει να κρατήσει κατά τη σχετική ψηφοφορία στη βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την έκτακτη ενίσχυση της Fraport. Μολονότι προκρίθηκε το αρκετά συμβιβαστικό "παρών", δεν έλειψαν οι εντάσεις από την εν λόγω συζήτηση, με πρωταγωνιστή το Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ του "ναι", αλλά πρότεινε τη λύση του "παρών" και του Νίκου Φίλη, ο οποίος υπερθεμάτισε του "όχι". Γενικότερα, η αριστερόστροφη "Ομπρέλα" (Τσακαλώτος. Βούτσης, Βίτσας) τάχθηκαν με το "όχι", υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται σε αυτή τη συγκυρία να μην ενισχύονται οι μικρομεσαίοι αλλά να ενισχύεται με τόσα πολλά χρήματα μια και μόνο επιχείρηση, χωρίς, μάλιστα, να το δικαιούται, δεδομένου ότι η σύμβαση προβλέπει αποζημίωση μόνο για λόγους που οφείλονται σε συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής και όχι σε έκτακτες συνθήκες, όπως ο κορωνοϊός. Αντιθέτως, η πλευρά της "Κίνησης Μελών" (Παππάς) υποστήριξε το "ναι", τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σύμβαση την οποία είχε διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της άσκησης διακυβέρνησης, αλλά και διότι σε διαφορετική περίπτωση θα εκπέμπονταν λάθος σήμα στην κοινωνία σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις επενδύσεις.

Η ένταση της συζήτησης για αυτό το θέμα οδήγησε και σε ευρύτερα ζητήματα φυσιογνωμίας του κόμματος, με την Ομπρέλα να ζητά να αποφασιστεί η διεξαγωγή συνεδρίου στα μέσα του φθινοπώρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να προσδιοριστεί αργότερα. Η χρυσή τομή που αναζητείται στο εν λόγω ζήτημα στην Κουμουνδούρου είναι ανάμεσα στην ανάγκη να μην ανοίξει η εσωστρέφεια που μοιραία συνεπάγεται η ενεργοποίηση των διαδικασιών του συνεδρίου πριν ξεκαθαριστεί ότι δεν θα γίνουν εκλογές (κάτι που θα φανεί έως τη ΔΕΘ) και την πιθανότητα να έρθει τέταρτο κύμα όταν κρυώσει ο καιρός.

Αυτό που πάντως ένωσε σχεδόν απόλυτα τον ΣΥΡΙΖΑ (ελάχιστοι είπαν ότι δεν είναι απαραίτητα κακό να εκφράζονται και άλλες φωνές που υπάρχουν στην κοινωνία) ήταν η πλήρης απόρριψη των απόψεων Πολακη για τον εμβολιασμό. Ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό όπλο στον αγώνα μας εναντίον της επιδημίας, σχετικά με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει να προχωρήσει η άρση των πατεντών. Πολλοί και από διάφορες πλευρές ήταν αυτοί που τόνισαν ότι δεν γίνεται σε ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα, που το κόμμα κεντρικά έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, ο Παύλος Πολακης να δημιουργεί τόσο μεγάλο επικοινωνιακό και ουσιαστικό πρόβλημα.