Quantcast

Πώς θα ανοίξουν πάλι τα γήπεδα - Ολα τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Θα τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και θα συνδεθούν με ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, που θα παρακολουθείται από την Ελληνική Αστυνομία.

Με ασφαλιστικές δικλείδες για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων θέλει η κυβέρνηση να ανοίξουν ξανά τα γήπεδα. Για τον λόγο αυτόν, επιβάλλει την τοποθέτηση καμερών σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις οποίες θα έχει άμεση πρόσβαση η Αστυνομία, ενώ παράλληλα φέρνει και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των φιλάθλων μέσω του κινητού. Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν συμπεριλαμβάνεται και η αυστηροποίηση των διοικητικών μέτρων, που θα προβλέπουν σκληρές ποινές και ματς κεκλεισμένων των θυρών, πέρα από χρηματικά πρόστιμα.

Πλέον, σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ 1 θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας, που ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι στη διάθεση των Αρχών ώστε να υπάρχει ηλεκτρονική εποπτεία του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος δεν είναι μόνο να υπάρχουν κάμερες, αλλά να βρίσκονται σε κάθε πλευρά του γηπέδου και να μην υπάρχουν τυφλά σημεία.

Μάλιστα, η Αστυνομία, δύο ημέρες πριν από κάθε αγώνα, θα πραγματοποιεί ελέγχους και σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Αθλητισμού θα πιστοποιεί αν λειτουργούν οι κάμερες σε κάθε γήπεδο ή όχι. Σε περίπτωση που οι κάμερες δεν λειτουργούν, θα αποφασίζεται αυτομάτως η διενέργεια του αγώνα χωρίς φιλάθλους. Η απόφαση αυτή θα βρίσκεται ανάμεσα στα διοικητικά μέτρα -τα οποία τα έχει επεξεργαστεί ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης- που θα φέρει η κυβέρνηση άμεσα.

- Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα θα μπορεί να τιμωρείται απευθείας ακόμα και με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών εάν πέσουν φωτοβολίδες ή κροτίδες και γενικά οποιοδήποτε εύφλεκτο υλικό που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη. Η ποινή σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, θα διπλασιάζεται αν υπάρξει υποτροπή, ενώ θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο.

- Παράλληλα, εξετάζεται να μπει και ρήτρα παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφώνονται, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν πόρους από το Στοίχημα.

Κινητό

Πέρα, όμως, από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας, θα γίνεται μέσω του κινητού τηλεφώνου η ταυτοπροσωπία των φιλάθλων, για να μπορούν περάσουν την πόρτα των γηπέδων. Εκτός από το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου στο γήπεδο, θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα και η επαλήθευση των προσωπικών στοιχείων του κατόχου του εισιτηρίου. Η ταυτοποίηση των φιλάθλων θα ακολουθεί την τακτική που εφαρμόζεται από την UEFA μέσω των UEFA Tickets, με τη διαφορά πως οι ενδιαφερόμενοι δεν θα τα λαμβάνουν μέσω e-mail, αλλά απευθείας στο κινητό τους με κρυπτογραφημένο μήνυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου έχουν ήδη «κλειδώσει» τον νέο τρόπο έκδοσης των εισιτηρίων, ενώ η ταυτοποίηση θα γίνεται σε δύο βήματα:

- Πρώτον, ουσιαστικά θα γίνεται την ώρα που ο φίλαθλος θα αγοράζει το εισιτήριό του. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο Εθνικο Μητρώο Τηλεπικοινωνιών, ανάλογα με τον αριθμό του κινητού, θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων και έτσι το εισιτήριο θα πηγαίνει απευθείας στην τηλεφωνική συσκευή. Η αποστολή θα γίνεται με κρυπτογραφημένο τρόπο και έτσι το εισιτήριο δεν θα μπορεί να αντιγραφεί ή να σταλεί σε άλλο κινητό.

- Δεύτερον, την ώρα που θα πηγαίνει ο φίλαθλος στο τουρνικέ του γηπέδου, θα σαρώνει το κινητό του πάνω στην οθόνη και έτσι θα ανοίγει η είσοδος. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται αστυνομικός να εξετάζει τα στοιχεία.

Ειδική θύρα

Τι θα γίνεται, όμως, με όσους δεν έχουν smartphone ή είναι τουρίστες ή έχουν ταξιδέψει με την ομάδα τους για να δουν έναν ευρωπαϊκό αγώνα; Για όλους όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, εξετάζεται να μπαίνουν σε συγκεκριμένη θύρα και εκεί η διασταύρωση μπορεί να γίνεται από τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του γηπέδου, αν δηλαδή το εισιτήριο ανήκει στον πραγματικό κάτοχό του.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε μέσα στην εβδομάδα και αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, εκτός από το ότι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών τουλάχιστον έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2024, θα επαναξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, μέχρι τότε θα εξεταστεί η τήρηση ή όχι των ακόλουθων προϋποθέσεων:

- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας, με βάση τις προδιαγραφές της UEFA, στο σύνολο των γηπέδων της Σούπερ Λιγκ 1, καθώς και απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες Αρχές.

- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης τονίζοντας πως ο προγραμματισμός για λήξη του μέτρου της διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών τον Φεβρουάριο είναι προσωρινός και υπογραμμίζοντας ότι, σε περίπτωση που η συμπεριφορά του συνόλου των ΠΑΕ και των φιλάθλων δεν είναι η δέουσα, το μέτρο θα παραταθεί. Με λίγα λόγια, όλα δείχνουν πως η υλοποίηση του συστήματος τόσο για τις κάμερες όσο και για ταυτοποίηση των φιλάθλων θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ένα γήπεδο για το κοινό.

Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο που θα φέρει ο Γ. Βρούτσης την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να αποσαφηνιστεί ακριβώς το τι θα ισχύσει. Εκεί θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου, με το υπουργείο Αθλητισμού να προχωρά στην αναδιάρθρωση όλου του νομικού πλαισίου για τους όρους διεξαγωγής των αγώνων, ώστε, όταν ανοίξουν ξανά οι κερκίδες για τους φιλάθλους, αυτό να γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Τρεις οι δράστες, ένας ο «αρχηγός»

Τι ερευνούν οι Αρχές για τη δολοφονική επίθεση στου Ρέντη. Τα νέα πρόσωπα που ελέγχονται ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί

Στην κορυφή της πυραμίδας μιας εγκληματικής οργάνωσης χούλιγκανς, οι οποίοι δρουν συντονισμένα και με συγκεκριμένες εντολές, προσπαθούν να φτάσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον βαρύτατο τραυματισμό με ναυτική φωτοβολίδα του αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη. Ηδη έχουν ταυτοποιηθεί βάσει εργαστηριακών ευρημάτων τρεις από τους δράστες της άγριας επίθεσης εναντίον των αστυνομικών, όμως παράλληλα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Αθλητικής Βίας έχουν αρχίσει να σκιαγραφούν και το πρόσωπο του καθοδηγητή που οργάνωσε και έδωσε την εντολή για τα βίαια επεισόδια στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη».

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που είχαν από την πρώτη στιγμή των ερευνών οι αστυνομικοί ήταν το γεγονός πως οι νεαροί χούλιγκανς, όταν βρέθηκαν απέναντί τους, «μίλησαν». Ηδη, από την ώρα που οι 424 οπαδοί του Ολυμπιακού μεταφέρθηκαν από το κλειστό γυμναστήριο στη Διεύθυνση Μεταγωγών προκειμένου να γίνει λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, καθώς και ανίχνευση για ύπαρξη πυρίτιδας στα χέρια και στα ρούχα τους, βρέθηκαν δύο «χρυσοί μάρτυρες». Αυτοί έδωσαν την πληροφορία για τον 18χρονο, που, μετά την επίθεση και την επιστροφή στο γήπεδο, αποκάλυψε στους γύρω του πως εκτόξευσε ναυτική φωτοβολίδα και «πέτυχε έναν αστυνομικό». Πληροφορίες, όμως, δόθηκαν και για έναν ακόμη οργανωμένο οπαδό, έναν 26χρονο με βαρύ ποινικό παρελθόν σε υποθέσεις οπαδικής βίας. Ετσι, την επόμενη ημέρα, τους προσήγαγαν για εξέταση, κατά την οποία ο μεν 18χρονος ομολόγησε πως εκτόξευσε τη φωτοβολίδα εναντίον του αστυνομικού των ΜΑΤ, ο δε 26χρονος αρνήθηκε ακόμη και πως ήταν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ομως, από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προέκυψε πως στα χέρια του υπήρχαν υπολείμματα πυρίτιδας, γεγονός που τον συνδέει με την εκτόξευση φωτοβολίδων. Αντίστοιχα ευρήματα προέκυψαν και για τον 16χρονο αδελφό του 18χρονου που ήδη έχει προφυλακιστεί, αφού εντοπίστηκαν γενετικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα σε σωλήνα εκτόξευσης φωτοβολίδων που κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς στο σημείο της επίθεσης.

Νέες καταθέσεις

Με την ίδια μέθοδο, της στοχευμένης βάσει πληροφοριών και καταθέσεων έρευνας για συγκεκριμένα πρόσωπα, συνεχίζονται οι εργαστηριακές αναλύσεις στα δείγματα που συλλέχθηκαν από τους 424 οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι παράλληλα καλούνται για κατάθεση ανά ομάδες στην Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας. Βασικός στόχος των ανακριτών της Ασφάλειας είναι να κατορθώσουν να εκμαιεύσουν καταθέσεις σχετικά με τον ηθικό αυτουργό, το πρόσωπο που οργάνωσε και έδωσε την εντολή για την επίθεση εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου έξω από το κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στη Realnews, πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αφού είναι προφανές ότι οι νεαροί οργανωμένοι οπαδοί φοβούνται να πουν το παραμικρό σχετικά με την ταυτότητα αυτών των «αρχηγών». Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο 18χρονος που ομολόγησε, όταν φτάνει στο σημείο να αναφερθεί σε αυτόν που μοίρασε τις φωτοβολίδες και τις βόμβες μολότοφ κατά την έξοδο των οπαδών από το γήπεδο, αναφέρει πως δεν τον γνωρίζει, ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε τη φωνή του και πως είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία: «Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς, ο οποίος είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους οπαδούς, είπε χαρακτηριστικά “πάμε έξω στους μπάτσους”. Αφού εξήλθαν του γηπέδου, ο ίδιος άνδρας τού έδωσε μια ναυτική φωτοβολίδα, προτρέποντάς τον να τη ρίξει προς το μέρος των αστυνομικών, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: “Πάρ' την αυτήν εδώ, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπάτσους”». Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί, τόσο από την έρευνα για τον τραυματισμό του αστυνομικού όσο και από προηγούμενες υποθέσεις, έχουν στοχοποιήσει δύο συγκεκριμένους οπαδούς, οι οποίοι παίζουν τον ρόλο αρχηγού των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού. Ετσι, προσπαθούν να «τοποθετήσουν» τα πρόσωπα αυτά στο γήπεδο την ώρα της επίθεσης, όχι μόνο από καταθέσεις, αλλά και από σαρώσεις κινητών τηλεφώνων και από υλικό από κάμερες σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το γήπεδο.

Η απολογία

Κρατούμενος των φυλακών Αυλώνα είναι πλέον ο 18χρονος που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας του 31χρονου αστυνομικού και για σειρά άλλων αξιόποινων πράξεων με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπει ο αθλητικός νόμος. Αν και προσπάθησε κατά την απολογία του την περασμένη Πέμπτη να «σπείρει αμφιβολίες» για το εάν όντως είναι ο δράστης του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού, ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Ο 18χρονος, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να κάνει κακό στον 31χρονο, διαφοροποιήθηκε από την προανακριτική του κατάθεση στην Ασφάλεια, κατά την οποία είχε ομολογήσει ότι η φωτοβολίδα που αυτός έριξε ήταν και η μοιραία. Ενώπιον της ανακρίτριας, έβαλε στο «κάδρο» ένα ακόμη πρόσωπο, που, όπως υποστήριξε, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τον ίδιο, καλυμμένο πίσω από ένα αυτοκίνητο. Το εν λόγω άτομο, που, όπως ισχυρίστηκε, δεν είδε τα χαρακτηριστικά του, έριξε φωτοβολίδα προς το μέρος του αστυνομικού ταυτόχρονα με αυτόν. Επιπλέον, είπε πως η δική του φωτοβολίδα ήταν χρώματος πορτοκαλί. Επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπεράσπισή του, αυτές που έχουν συλλεχθεί έως τώρα από το σημείο της επίθεσης είναι άλλου χρώματος, ζήτησε να διερευνηθεί ποια ήταν αυτή που έπληξε τον αστυνομικό.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε επίσης πως δεν είναι οργανωμένος οπαδός, ενώ επανέλαβε πως δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο «καθοδηγητής» των επεισοδίων που του έδωσε τη φωτοβολίδα και του έδειξε πώς λειτουργεί. «Εάν τραυματίστηκε από τη δική μου φωτοβολίδα, ζητώ συγγνώμη από τον ίδιο και την οικογένειά του. Δεν ήθελα να του κάνω κακό», φέρεται να είπε.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Aποφασίζει για τις εγκληματικές οργανώσεις

Εντός της εβδομάδας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα στοιχεία που της παρέδωσαν την περασμένη Τρίτη οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Οι δύο υπουργοί, προσκομίζοντας φάκελο με τουλάχιστον 200 ονόματα χούλιγκανς «υψηλού κινδύνου» που φαίνεται να συμμετέχουν διαχρονικά σε επεισόδια οπαδικής βίας τα τελευταία 16 χρόνια (αρχής γενομένης από το 2007, όταν δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Φιλόπουλος), ζήτησαν την ποινική αναβάθμιση των ερευνών. Να αναλάβει δηλαδή ένας ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός την εξέταση των 30 υποθέσεων που αναφέρονται στον φάκελο, εστιάζοντας στον ρόλο αρκετών εξ αυτών των προσώπων που όχι μόνο εντοπίζονται σε επεισόδια οπαδικής βίας, αλλά έχουν κατηγορηθεί και για την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, όπως συμβόλαια θανάτου, κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών και εκβιασμούς. Εν ολίγοις, σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, βάσει των στοιχείων που προσκόμισαν, πρέπει να αναζητηθεί η ύπαρξη συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, ποιοι τις χρηματοδοτούν και ποιοι ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την παράνομη δραστηριότητα.

Η Γ. Αδειλίνη, λοιπόν, είναι αυτή που θα αποφασίσει αν όντως υπάρχουν κοινά στοιχεία και κοινά πρόσωπα που «δείχνουν» προς την κατεύθυνση όχι μίας, αλλά περισσότερων εγκληματικών οργανώσεων με διαφορετικό «χρώμα» η καθεμία, καθώς οι 200 σκληροί χούλιγκανς προέρχονται από όλες τις μεγάλες ομάδες. Γιατί, όπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, αλλιώς κρίνουν μια υπόθεση οι πολιτικοί και αλλιώς η Δικαιοσύνη. Αναφέρουν, μάλιστα, ως παράδειγμα τον φάκελο που είχε παραδώσει τον Μάιο του 2021 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με κατάλογο 500 ατόμων που δραστηριοποιούνταν στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, αφού τον μελέτησε, έκρινε ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται δεν είναι ικανά στο να οδηγήσουν σε κοινή δράση συγκεκριμένων προσώπων, όπως είχε γίνει στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής με τα όσα είχε προσκομίσει ο Νίκος Δένδιας το 2013 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης.

Η Greek Mafia στις εξέδρες

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews