Quantcast

Πρέσβης Τυνησίας, Δρ Λάσαντ Μχιρσί: Η Ελλάδα σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο

Το μήνυμα πως «η Τυνησία, μετά τις 25 Ιουλίου, παραμένει και θα παραμείνει πάνω από όλα μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες με ισχυρή και αμερόληπτη δικαιοσύνη» και πως «ο λαός της πιστεύει ξανά στη χώρα του και απαιτεί αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, ικανή να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον», στέλνει με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τυνήσιος πρέσβης Δρ Λάσαντ Μχιρσί (Dr. Lassaad Mhirsi), ένα μήνα μετά την απόφαση του Προέδρου της χώρας Κάις Σάγεντ να αποπέμψει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και να αναστείλει τη λειτουργία του τυνησιακού Κοινοβουλίου. 

«Στις 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Κάις Σάγεντ (Kaïs Saïed), καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ενήργησε με σεβασμό στη δημοκρατία και οι αποφάσεις του λαμβάνονται όλες στο πλαίσιο του νόμου, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας της Τυνησίας, τη λειτουργία των κρατικών θεσμών, καθώς και την προστασία τους από απειλές που βαρύνουν τη χώρα» επισημαίνει ο πρέσβης της Τυνησίας στην Ελλάδα. Επίσης, προσθέτει ότι «αυτές οι αποφάσεις ανταποκρίθηκαν στη βούληση του λαού, ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να τερματιστεί η ατέλειωτη πολιτική κρίση και οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές δυσκολίες που συνδέονται ιδίως με μια καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, με περισσότερους από 22.000 θανάτους για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων».  

Ερωτηθείς για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού στη χώρα του, ο Λάσαντ Μχιρσί αναφέρει πως βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την πανδημία και ευχαριστεί «όλους τους φίλους της Τυνησίας για την υποδειγματική αλληλεγγύη τους, καθώς και τις ελληνικές αρχές για τη δωρεά που έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν στην Τυνησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Αναφερόμενος στα 10 χρόνια από την επανάσταση του 2011 στην Τυνησία, σημειώνει πως «αυτό το πείραμα απέτυχε, επειδή οι εκλεγμένοι ισλαμιστές και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν που, χωρίς να είναι πλειοψηφία, συμμετείχαν στην πολιτική ζωή, απέκτησαν πρόσβαση σε κρατικούς θεσμούς και άσκησαν την εξουσία χωρίς περιορισμούς, υιοθετώντας το ίδιο σύστημα κατά του οποίου επαναστάτησαν οι Τυνήσιοι και του οποίου οι λέξεις-κλειδιά είναι: διαφθορά και νεποτισμός».

Περαιτέρω, ο Λάσαντ Μχιρσί διαβεβαιώνει πως ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Τυνήσιων, πλέον δεν θα αργήσει.

Παράλληλα, καλεί τη διεθνή κοινότητα «να μην υποστηρίζει διεφθαρμένους και παράνομους ισλαμιστές».

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο»

Εν συνεχεία, ο πρέσβης της Τυνησίας αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό παίκτη» και εστιάζει στις διμερείς σχέσεις «που ενώνουν τις δύο όχθες της Μεσογείου». «Η Τυνησία και η Ελλάδα έχουν μακρόχρονη φιλία και η σχέση τους είναι υποδειγματική» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως μοιράζονται, μεταξύ άλλων, απόψεις για αρκετά θέματα κοινού περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε μια αμοιβαία δέσμευση για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών. Υπογραμμίζει ότι συχνά η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Τυνησία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρετίζει τη συνεργασία αυτή.

Τέλος, εστιάζοντας στη συνεργασία της Τυνησίας με την ΕΕ, κάνει λόγο για στρατηγική εταιρική σχέση.

Σημειώνεται πως η 5ετής θητεία του Λάσαντ Μχιρσί ως πρεσβευτή της Τυνησίας στη χώρα μας, ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.