Quantcast

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου λίγο πριν η Άγκυρα βγάλει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο: «Η Ελλάδα δεν έχει πολιτική βούληση για ειρήνη στο Αιγαίο»

Νέες προκλήσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες πριν από την έξοδο του τέταρτου πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν». 

«Στο Αιγαίο θέλουμε μια σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, αλλά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην Επίσημη Τελετή Έναρξης της 13ης Διάσκεψης των Πρεσβευτών της Τουρκίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», όπως μεταδίδει το sigmalive.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία».

«Ένα χαρακτηριστικό της πολιτικής μας για την ανατολική Μεσόγειο, είναι φυσικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ελληνικό- ελληνοκυπριακό δίδυμο επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τον τελευταίο χρόνο. Αυτά τα αποτρέψαμε με τα μέτρα που πήραμε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Αύριο, αν είμαστε τυχεροί, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα πλεύσει στην Μεσόγειο για την πρώτη του αποστολή», συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την 'ΤΔΒΚ' για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

«Χαλάσαμε τα σχέδια τους που έγιναν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο με την αντίληψη 'ό,τι και να κάνω, θα είναι κέρδος'. Εάν παραμέναμε θεατές στον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, θα προέκυπτε ένα νέο περιβάλλον σύγκρουσης, και μάλιστα σύγκρουσης που θα διαρκούσε για δεκαετίες. Έχουμε λάβει αποτελεσματικά μέτρα. Δείξαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν ενεργειες στην περιοχή χωρίς εμάς», κατέληξε.

Το τουρκικό γεωτρύπανο στο ραντάρ της Αθήνας

Σε αυξημένη επιφυλακή οι ελληνικές Αρχές μετά το νέο κρεσέντο προκλήσεων από την Αγκυρα. Τα 3 σενάρια που επεξεργάζεται η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία ενόψει του απόπλου του πλοίου-γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνης, που έχει προαναγγελθεί για τις 9 Αυγούστου. Την τελευταία εβδομάδα οι Τούρκοι έδωσαν δείγματα γραφής των προθέσεών τους να κλιμακώσουν την ένταση, επιδιδόμενοι σε ένα μπαράζ παραβιάσεων την περασμένη Τετάρτη, αλλά και με τις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί δήθεν «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις

Eτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο είναι η Αθήνα, έχοντας καταρτίσει σχέδιο για αντίδραση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ανάλογα με το τι θα απαιτηθεί. Αν και οι τελικές ανακοινώσεις για το αν θα θερμάνει έτι περαιτέρω τα νερά της Μεσογείου μέσα στον Αύγουστο η Τουρκία αναμένονται από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews