Quantcast

Προσπάθεια να κλείσει ο κύκλος εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ - Σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο

Κρίσιμη για τη συνέχεια η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κουμουνδούρου.

Με στόχο να ξεπεράσει οριστικά την εσωστρέφεια συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία εβδομάδα αναζωπύρωσης των εσωκομματικών διενέξεων και με ορατό τον κίνδυνο να παγιωθεί για την Κουμουνδούρου η εικόνα του αλληλοσπαρασόμενου κόμματος και μάλιστα σε μια συγκυρία που το σύνολο των στελεχών της εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπαίνει σε φάση ραγδαίας φθοράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr στη σημερινή συνεδρίαση, τόσο η πλευρά του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα όσο και του άτυπου αρχηγού της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου, εμφανίζονται αποφασισμένες να αφήσουν στην άκρη τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές και προσωπικές πικρίες (όπως η απομάκρυνση Τσακαλώτου από τον τομέα Οικονομικών) προκειμένου να γίνει εφικτό να αποκτήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ το προφίλ κόμματος που αποτελεί εναλλακτική εξουσίας και όχι πολιτικής δύναμης με προοπτική διασπάσεων.

Παρόλα αυτά  υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με μη ελεγχόμενους παράγοντες που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη σημερινή διαδικασία και αυτό, παρά τις προθέσεις των βασικών κεντρικών στελεχών. Το πρώτο είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν άλλα στελέχη, τα οποία ενδεχομένως θα επιμείνουν να θέσουν στον τραπέζι ζητήματα που μπορεί να αποτελέσουν τη σπίθα για μια νέα έκρηξη, όπως η πρόσφατη αμφισβήτηση από τον κύριο Τσακαλώτο της γραμμής Τσίπρα για τους "πολιτικούς απατεώνες" της ΝΔ. Το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία θα εξετάζει τις παραφωνίες στελεχών, θα κάνει συστάσεις και αν χρειαστεί θα επιβάλει και κυρώσεις. Παρά τα πρόσωπα που έχει προταθεί να την απαρτίσουν (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), τα οποία σε γενικές γραμμές διατηρούν θετικές σχέσεις και με την πλευρά της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται η ανησυχία ότι ορισμένοι θα θελήσουν να προσδώσουν στο όργανο πειθαρχικό χαρακτήρα και αφορμή για εκκαθαρίσεις. Επίσης, από τη μεριά των 53 και των συμμάχων τους επισημαίνεται η ανάγκη να ανατεθεί στην επιτροπή και ρόλος παρακολούθησης της τήρησης των οικονομικών υποχρεώσεων των βουλευτών προς το κόμμα

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η συνεδρίαση να μετατραπεί σε ένα άγριο εσωκομματικό καυγά. Ωστόσο, οι περισσότερες πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος φαίνεται να επιθυμούν ένα εσωκομματικό μορατόριουμ διαρκείας, τουλάχιστον έως τη διεξαγωγή του συνεδρίου.