Quantcast

Ψυχογιός: Η ΝΔ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες

 «Αυτό που βλέπουμε να γίνεται χθες και με τον κ. Μηταράκη -και το οποίο καταδικάζεται απερίφραστα- είναι κάτι το οποίο δυστυχώς καλλιέργησε η ΝΔ», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Η Νέα Δημοκρατία έσπειρε ανέμους, θερίζει θύελλες δυστυχώς και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δικαιωθήκαμε εμείς, έχει να κάνει με έναν κοινωνικό αυτοματισμό και έναν έμμεσο εκφασισμό της κοινωνίας και ευτυχώς η πλειοψηφία της έχει δείξει τεράστια αλληλεγγύη», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

«Η κυβέρνηση το χειρίστηκε με έναν τρόπο λαϊκίστικο και υποκριτικό προεκλογικά, κάτι το οποίο της κόστισε μετεκλογικά και αυτό αποτυπώνεται κυρίως στην κατάσταση στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα. Εμείς πηγαίνουμε τακτικά στις δομές φιλοξενίας κι έχουμε εικόνα και προσπαθούμε να συμβάλουμε από τον ρόλο που μας αναλογεί [...] Έχουν γίνει περίπου δέκα συσκέψεις για το προσφυγικό με περίπου τέσσερα υπουργεία να έχουν αλλάξει για να καταλήξουμε στον εθνικό συντονιστή τον κ. Στεφανή, ο οποίος έχει και υπερεξουσίες που μπορεί να υποκαταστήσουν και συναρμόδια υπουργεία, πράγμα το οποίο είναι και επικίνδυνο για το κράτος δικαίου και καταργήθηκε και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που συντόνιζε τη δραστηριότητα όλων αυτών των κινήσεων που είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Βεβαίως αυτές οι πρωτοβουλίες αντί να μειώσουν την πίεση στα νησιά φέραν 19.000 ανθρώπους στη Μόρια σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντίστοιχη εικόνα στη Σάμο, στη Χίο και σε άλλα νησιά [...] Όταν αφήσαμε 5.500 ανθρώπους στη Μόρια και σήμερα έχουν περάσει τις 19.000 βλέπουμε ότι είναι μια κατάσταση όχι μη διαχειρίσιμη, είναι μια κατάσταση άθλια», υποστήριξε ο κ. Ψυχογιός.

   Σε ό,τι αφορά την πολιτική που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επισήμανε ότι «υπήρχε μία συγκεκριμένη στρατηγική, μία συγκεκριμένη πορεία, που έλεγε ότι το 2018 και αρχές του 2019 πάνω από 30.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα και στεγάστηκαν αξιοπρεπώς σε δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, περίπου 20.000 έφυγαν προς την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια με το relocation και έγιναν περίπου 10.000 οικογενειακές επανενώσεις επίσης με το πρόγραμμα που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Αρα, «υπήρχε μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία σταδιακά και σταθερά αποσυμφόριζε τα νησιά, δημιουργούσε συνθήκες ένταξης στην ενδοχώρα και πίεση στην Ευρώπη να τους δεχθεί».

   «Αυτό που βλέπουμε να γίνεται χθες και με τον κ. Μηταράκη -και το οποίο καταδικάζεται απερίφραστα- είναι κάτι το οποίο δυστυχώς καλλιέργησε η ΝΔ», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

   Σχετικά με τη διαμονή προσφύγων σε κατειλημμένα κτίρια ο κ. Ψυχογιός παρατήρησε: «Αυτό το είδα στην πράξη να συμβαίνει από τα Εξάρχεια προς την Κόρινθο. Οι επικοινωνιακές "βόμβες" με μωρομάνες να πιέζονται μέσα σε αστυνομικές κλούβες και να μεταφέρονται δήθεν σε αξιοπρεπείς και ικανοποιητικές συνθήκες, είναι κάτι που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε. Μετά από δύο μέρες που πήγαμε στην άτυπη ανοιχτή δομή της Κορίνθου να μιλήσουμε μαζί τους είχαν φύγει από τη δομή αυτή διότι αυτά που αντιμετώπισαν εκεί ήταν χειρότερα από αυτά που είχαν στις καταλήψεις , χωρίς βέβαια να δικαιολογώ το γεγονός ότι το προσφυγικό μεταναστευτικό μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαχείρισης από τις καταλήψεις [...] Ήταν μία σαφώς επικοινωνιακή τακτική και μία επίδειξη δύναμης απέναντι σε ανθρώπους που δε δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στη γειτονιά εκεί».

   Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο στο οποίο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές συμμαχίες, ξεκάθαρες τοποθετήσεις, δηλώσεις, κυρώσεις και βέβαια θα πρέπει να μην θεωρεί κανείς ότι είμαστε δεδομένοι αν δεν κερδίσουμε αυτά που πρέπει να κερδίσουμε για την εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα. Ακόμη και απέναντι στην Αμερική θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένοι όροι και κανόνες που θα είναι προς όφελός μας όπως και με το Ισραήλ, για να μην ξεχνάμε και τον East Med, που προφανώς και είναι μια κίνηση που μας ενδυναμώνει, αλλά ενέχει και κάποια ζητήματα που θα πρέπει πάντα να σταθμίζουμε στη συγκυρία που βρισκόμαστε».

   Για το πρόσωπο που θα προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ψυχογιός είπε: «Το πιο σημαντικό δεν είναι το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά είναι αυτό το οποίο έχει πλέον ψηφιστεί και έχει να κάνει με την πλειοψηφία που χρειάζεται για την εκλογή, πλέον με οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να εκλεγεί ένας ΠτΔ μετά από τις ψηφοφορίες που μπορεί να γίνουν και να καταστούν άκαρπες. Το γεγονός ότι η ΝΔ έφερε αυτή τη διάταξη την ψήφισε και δίνεται το δικαίωμα να τορπιλιστεί το πνεύμα του Συντάγματος για συναίνεση και να μπορεί να βγαίνει με την κυβερνητική πλειοψηφία είναι το πιο κρίσιμο».