Quantcast

Qatargate-Δημητρακόπουλος: «Ο Παντσέρι θα δώσει στοιχεία για την Εύα Καϊλή» - Υπό άκρα μυστικότητα η κατάθεσή του

Λίγες ώρες πριν από τη συμπληρωματική απολογία της Εύας Καϊλή αλλά και την κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι, ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στην υπόθεση.

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα όσον αφορά στο σκάνδαλο Qatargate που κλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ο Iταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης διαφθοράς, καλείται να περιγράψει αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα ξέρει, με αντάλλαγμα να πέσει στα «μαλακά».

Ανάμεσα στα εμπλεκόμενα ονόματα είναι αυτό του Μαρκ Ταραμπέλα, του Αντρέα Κοτσολίνο, της Εύας Καϊλή, του Φρανσέσκο Τζόρτζι και συγγενικών τους προσώπων.

Ο Αντόνιο Παντσέρι γνωρίζει ότι πρέπει να πει την αλήθεια γιατί βάση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τους Βέλγους είναι ότι αν δώσει το παραμικρό αναληθές στοιχείο τότε αυτομάτως ακυρώνεται και το μνημόνιο συνεργασίας. 

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλετής με μια φράση του μπορεί αρχικά να παρατείνει επ' αόριστον την κράτησή της Εύας Καϊλή και, τελικά, εάν υπάρξει παραπομπή σε δίκη στην επιβολή ποινής.

Για την κατάθεση του Παντσέρι, η οποία αναμένεται σήμερα, ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το «Πρωινό» είπε ότι δεν ανησυχεί. Όπως σημείωσε, η Αστυνομία των Βρυξελλών παρακολουθούσε τον Παντσέρι έξι μήνες πριν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν με ποιους συνομιλούσε αλλά και με ποιους είχε δοσοληψίες.

«Θα δώσει στοιχεία για την Καϊλή, αλλά θα είναι αλήθεια αυτά που θα πει;»

Παράλληλα, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, υποστήριξε ότι από την παρακολούθηση του Παντσέρι δεν προκύπτει ότι είχε επαφές με την Εύα Καϊλή, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος προκειμένου να «σώσει» την κόρη του και τη γυναίκα του θα κάνει τα πάντα.

«Είναι βέβαιο, ότι για να κάνει νομική συμφωνία και να μπορέσει αντί για 5 χρόνια να πάει στην φυλακή ένα χρόνο, θα δώσει στοιχεία και για την Καϊλή, αλλά θα είναι αλήθεια αυτά που θα πει;» αναρωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Παντσέρι «αφερέγγυο», τονίζοντας ότι θέλει να «βλάψει πολλούς ευρωβουλευτές».

Επίσης ο κ. Δημητρακόπουλος κατηγόρησε τα ισπανικά ΜΜΕ ότι διαρρέουν συνεχώς fake news σχετικά με το θέμα, αναφερόμενος σε πλάνο από την ευρωβουλή για το οποίο υποστήριξαν ότι φαίνεται η Εύα Καϊλή να μιλά με τον Ταραμπέλα. Όπως ξεκαθάρισε, ο άνθρωπος που μιλά δεν είναι ο Ταραμπέλα, άλλα κάποιος άλλος.

 

«Ο Παντσέρι θα καταρρεύσει και θα πάει φυλακή»

«Θεωρώ δεδομένο ότι ο Παντσέρι θα αναφερθεί στην Εύα Καϊλή, αλλά τι αξία έχει η κατάθεση αυτή», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν έχει στοιχεία εναντίον της, γιατί «ποτέ δεν είχε καμία συναλλαγή μαζί της και πως ό,τι και να πει θα είναι ένα αφήγημα». Μάλιστα, ο κ. Δημητρακόπουλος προέβλεψε ότι η συμφωνία που έχει κάνει ο Πατσέρι «θα καταρρεύσει στο τέλος και θα πάει φυλακή».

Μιλώντας για την Εύα Καϊλή και για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι «τα αποθέματα δύναμης και θάρρους λιγοστεύουν όσο περνάει ο καιρός». Μάλιστα, έκανε λόγο εκ νέου για «βασανιστήρια» τα οποία όπως υποστηρίζει υπέστη η κ. Καϊλή στις φυλακές όπου βρίσκεται, προκειμένου να ομολογήσει, ενώ σημείωσε τέλος ότι ο εισαγγελέας δεν έχει στοιχεία εναντίον της.

 

Οι συνήγοροι της κόρης του Παντσέρι προσφεύγουν κατά της έκδοσής της στο Βέλγιο

Παράλληλα, οι συνήγοροι της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, της Σίλβια Παντσέρι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης κατά της απόφασης έκδοσης της πελάτισσάς τους στο Βέλγιο, η οποία ελήφθη από το εφετείο της Μπρέσια.

Ανάλογη προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά της απόφασης έκδοσής της συζύγου του Παντσέρι, της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι. Οι δύο αυτές υποθέσεις αναμένεται να εξετασθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς της Μπρέσια, πάντως, οι συνθήκες κράτησης στις βελγικές φυλακές δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που είχαν αμφισβητήσει οι δικηγόροι της Σίλβια Παντσέρι και της μητέρας της.

Ο Αντρέα Κοτσολίνο αποποιήθηκε τη βουλευτική του ασυλία και δήλωσε αθώος

Στο μεταξύ, ο Ιταλός κεντραριστερός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποποιήθηκε την βουλευτική του ασυλία και δήλωσε ότι δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Qatargate.

Ο Κοτσολίνο πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «πολύ γενικού περιεχομένου» και υποστήριξε ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

«Αγνοώ πλήρως τις δραστηριότητες των κύριων Τζόρτζι και Παντσέρι», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Ο Κοτσολίνο υπογράμμισε, τέλος, ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από τον βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, πριν από κρίσιμη ψηφοφορία που αφορούσε το Κατάρ, δεν είχε λάβει την έγκρισή του και ότι «αντιθέτως, ο ίδιος υπερψήφισε τροπολογίες οι οποίες στιγμάτιζαν την όλη πολιτική του Κατάρ». 

«Η Καϊλή δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση με τον Παντσέρι»

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου διαβεβαίωσε ότι, η Εύα Καϊλή «δεν έχει σε τίποτα να ανησυχεί» για την κατάθεση του Παντσέρι, τον οποίο ωστόσο, κατηγόρησε πως, «έχει σκοπιμότητα, γιατί συνελήφθησαν η κόρη και η γυναίκα του, γι’αυτό και είναι διατεθειμένος να υπογράψει ό,τι του δώσουν».

Όσον αφορά στην εντολέα του, διαβεβαίωσε πως, «δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση μαζί του, είχε κοριό στο σπίτι του και ακουγόταν να λέει ότι θα δώσει χρήματα από δω κι από κεί, δεν είπε ποτέ ότι θα δώσει χρήματα στην Καϊλή. Είναι ικανός όμως, να εμπλέξει πρόσωπα και από άλλες χώρες, για να σώσει την οικογένειά του».

 

Ερωτηθείς για το από ποιες χώρες πολιτικά πρόσωπα μπορεί να εμπλέξει ο Παντσέρι, ο δικηγόρος απάντησε: «από την Ιταλία και από Γαλλία, δεν ξέρω αν θα φτάσει και στην Ελλάδα. Αναλόγως πώς θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν. Χειραγωγείται για να μην πάει στη φυλακή ο ίδιος και η οικογένειά του».

Σχετικά με το δημοσίευμα της Corriera de la serra, πως έγινε πρόταση για συμβιβασμό στην Εύα Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απάντησε πως, «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξαν πιέσεις για συμβιβασμό. Αυτό που έγινε είναι ότι, άνθρωποι που ήταν δίπλα της της είπαν πως, την συμφέρει να ομολογήσει γιατί θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όμως επειδή δεν έχει διαπράξει το αδίκημα, δεν μπορεί να ομολογήσει κάτι».

Εύα Καϊλή: «Δεν πρόκειται να ομολογήσω πράξεις που δεν έχω κάνει»

«Κομμάτια να με κάνουν, δεν πρόκειται να ομολογήσω πράξεις που δεν έχω κάνει», επικαλέστηκε τα λόγια της Εύας Καϊλή ο δικηγόρος της.

Όσο για την φερόμενη ομολογία του Παντσέρι, ο δικηγόρος ανέφερε: «ο Παντσέρι ομολογεί γιατί είναι ο εγκέφαλος» και είπε πως, εκείνος μιλάει μόνο ιταλικά και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να μιλήσει με την Καϊλή. «Είχε συνεργασία με τον άνδρα της, δέκα χρόνια πριν τον γνωρίσει. Ουδέποτε της ζήτησε κάτι», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως, ούτε ο Παντσέρι ούτε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατέθεσαν ότι της ζήτησαν κάτι.

 Σε ερώτηση σχετικά με τον σύζυγό της, ο δικηγόρος ανέφερε πως, «όσον αφορά τον άνδρα της, είναι ο πατέρας του παιδιού της. «Αισθάνομαι ότι έχω προδοθεί», είπε η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο. «Αισθάνεται ότι τον εμπιστεύτηκε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έβαλε το πρόβλημα στο σπίτι της. Τον χαρακτήρισε ''τέρας'' για το χρήμα, ενώ διερευνά το πώς βρέθηκαν τα χρήματα στο σπίτι της. Ο ανακριτής μέχρι στιγμής, δεν έχει στοιχεία για να μπορέσει να ''δέσει'' το αδίκημα της δωροδοκίας», είπε ο δικηγόρος. 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Politico σχετικά με τη ΜΚΟ της Μαγδαλένας Καϊλή, η οποία φέρεται να ζητεί τη διαγραφή της από το μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, ο νομικός το χαρακτήρισε «ανακριβές» και υποστήριξε πως, «η διαγραφή από τη λίστα δεν έγινε, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τη διέγραψε γιατί η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα. Η Elontech δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ», υποστήριξε, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση με δελτίο Τύπου.