Quantcast

Qatargate: Καταθέτει σήμερα ο Παντσέρι μετά τη συμφωνία με τις βελγικές Αρχές - Οι επόμενες κινήσεις της Εύας Καϊλή

Eξελίξεις αναμένονται την Τρίτη στην υπόθεση Qatargate, καθώς ο Αντόνιο Παντσέρι θα καταθέσει ενώπιον των Αρχών του Βελγίου.

Ο Παντσέρι αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος, τις διαδρομές του χρήματος και τα πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν. Εφόσον τα στοιχεία που θα παραδώσει είναι αξιόπιστα, δεν αποκλείεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους και μέρος αυτής κατ’ οίκον με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι δικηγόροι του.

"Ο Αντόνιο Παντσέρι είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των ερευνών. Υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με τη Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σε κατάσταση πραγματικού ψυχολογικού σοκ", έχει δηλώσει ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Μαρκ Ουτεντάλ

"Είναι στη διάθεση των ανακριτών όλη την ημέρα και τη νύχτα για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ελπίζει να μην τύχει τίποτα το οδυνηρό στη σύζυγό του και στην κόρη του", είπε ο Ουτεντάλ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι "πέρα από το ότι η ποινή του θα μειωθεί στον ένα χρόνο φυλάκισης, πέτυχε αυτό που ήθελε, να μην αποκρύψει τίποτα από όλο αυτόν το φάκελο".

Η Εύα Καϊλή μέσα από το κελί της στις φυλακές των Βρυξελλών τηρεί στάση αναμονής και περιμένει την κατάθεση του Πιέρ Αντόνιο Πατσέρι μετά το μνημόνιο μεταμέλειας που υπέγραψε με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου.

Ο Παντσέρι γνωρίζει ότι πρέπει να πει την αλήθεια γιατί βάση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τους Βέλγους είναι ότι αν δώσει το παραμικρό αναληθές στοιχείο τότε αυτομάτως ακυρώνεται και το μνημόνιο συνεργασίας. 

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλετής με μια φράση του μπορεί αρχικά να παρατείνει επ' αόριστον την κράτησή της Εύας Καϊλή και, τελικά, εάν υπάρξει παραπομπή σε δίκη στην επιβολή ποινής.

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι της κυρίας Καϊλή, επιμένουν ότι στα υπέρ της είναι ότι δεν υπάρχει σε καμία συνομιλία, δεδομένου ότι οι Βέλγοι είχαν βάλει κοριούς για μήνες ακόμα και στο σπίτι του Παντσέρι.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Παντσέρι ήδη έχει αρχίσει να «δίνει» ονόματα όπως αυτό του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι «λαδώθηκε» με 140.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι αν εμπλέκει και την Εύα Καϊλή, διότι για τον σύντροφό της Φραντζέσκο Τζόρτζι έχει να πει πολλά καθώς φέρεται να είναι το δεξί του χέρι στο πολύκροτο σκάνδαλο. 

 

«Η Καϊλή δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση με τον Παντσέρι»

Στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μία ημέρα πριν από την κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι.

Ο εκπρόσωπος της ευρωβουλευτή, διαβεβαίωσε ότι, η Εύα Καϊλή «δεν έχει σε τίποτα να ανησυχεί» για την κατάθεση του Παντσέρι, τον οποίο ωστόσο, κατηγόρησε πως, «έχει σκοπιμότητα, γιατί συνελήφθησαν η κόρη και η γυναίκα του, γι’αυτό και είναι διατεθειμένος να υπογράψει ό,τι του δώσουν».

Όσον αφορά στην εντολέα του, διαβεβαίωσε πως, «δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση μαζί του, είχε κοριό στο σπίτι του και ακουγόταν να λέει ότι θα δώσει χρήματα από δω κι από κεί, δεν είπε ποτέ ότι θα δώσει χρήματα στην Καϊλή. Είναι ικανός όμως, να εμπλέξει πρόσωπα και από άλλες χώρες, για να σώσει την οικογένειά του».

 

Ερωτηθείς για το από ποιες χώρες πολιτικά πρόσωπα μπορεί να εμπλέξει ο Παντσέρι, ο δικηγόρος απάντησε: «από την Ιταλία και από Γαλλία, δεν ξέρω αν θα φτάσει και στην Ελλάδα. Αναλόγως πώς θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν. Χειραγωγείται για να μην πάει στη φυλακή ο ίδιος και η οικογένειά του».

Σχετικά με το δημοσίευμα της Corriera de la serra, πως έγινε πρόταση για συμβιβασμό στην Εύα Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απάντησε πως, «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξαν πιέσεις για συμβιβασμό. Αυτό που έγινε είναι ότι, άνθρωποι που ήταν δίπλα της της είπαν πως, την συμφέρει να ομολογήσει γιατί θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όμως επειδή δεν έχει διαπράξει το αδίκημα, δεν μπορεί να ομολογήσει κάτι».

Εύα Καϊλή: «Δεν πρόκειται να ομολογήσω πράξεις που δεν έχω κάνει»

«Κομμάτια να με κάνουν, δεν πρόκειται να ομολογήσω πράξεις που δεν έχω κάνει», επικαλέστηκε τα λόγια της Εύας Καϊλή ο δικηγόρος της.

Όσο για την φερόμενη ομολογία του Παντσέρι, ο δικηγόρος ανέφερε: «ο Παντσέρι ομολογεί γιατί είναι ο εγκέφαλος» και είπε πως, εκείνος μιλάει μόνο ιταλικά και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να μιλήσει με την Καϊλή. «Είχε συνεργασία με τον άνδρα της, δέκα χρόνια πριν τον γνωρίσει. Ουδέποτε της ζήτησε κάτι», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως, ούτε ο Παντσέρι ούτε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατέθεσαν ότι της ζήτησαν κάτι.

 Σε ερώτηση σχετικά με τον σύζυγό της, ο δικηγόρος ανέφερε πως, «όσον αφορά τον άνδρα της, είναι ο πατέρας του παιδιού της. «Αισθάνομαι ότι έχω προδοθεί», είπε η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο. «Αισθάνεται ότι τον εμπιστεύτηκε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έβαλε το πρόβλημα στο σπίτι της. Τον χαρακτήρισε ''τέρας'' για το χρήμα, ενώ διερευνά το πώς βρέθηκαν τα χρήματα στο σπίτι της. Ο ανακριτής μέχρι στιγμής, δεν έχει στοιχεία για να μπορέσει να ''δέσει'' το αδίκημα της δωροδοκίας», είπε ο δικηγόρος. 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Politico σχετικά με τη ΜΚΟ της Μαγδαλένας Καϊλή, η οποία φέρεται να ζητεί τη διαγραφή της από το μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, ο νομικός το χαρακτήρισε «ανακριβές» και υποστήριξε πως, «η διαγραφή από τη λίστα δεν έγινε, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τη διέγραψε γιατί η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα. Η Elontech δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ», υποστήριξε, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση με δελτίο Τύπου.