Quantcast

Qatargate: Σήμερα εκλέγεται ο νέος αντιπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο - Εξελίξεις φέρνει το «deal» Παντσέρι με τους Βέλγους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Qatargate μετά και τη συμφωνία που υπέγραψε ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές, καθώς ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής αναμένεται να «δώσει» όλους τους εμπλεκόμενους στο πολύκροτο σκάνδαλο. 

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο ίδιος, με το οποίο δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αποκαλύψεις για την εμπλοκή τρίτων στην υπόθεση, με αντάλλαγμα να περιοριστεί η ποινή της φυλάκισής του.

Αντίστοιχα και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή είχε πιεστεί τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να ομολογήσει, κάτι που ωστόσο δεν έγινε. Μάλιστα, στις 19 Ιανουαρίου κρίνεται το μέλλον της Εύας Καϊλή, καθώς πρόκειται να παρθεί απόφαση για το αν θα παραμείνει στη φυλακή του Βελγίου ή θα αφεθεί ελεύθερη, καθώς κρατείται για την εν λόγω υπόθεση διαφθοράς.

 

Όπως είχε δηλώσει ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις που θα φέρουν επιπτώσεις. «Στις 19 Ιανουαρίου θα βρεθούμε πάλι ενώπιον της Δικαιοσύνης, για να δούμε εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή. Ο ανακριτής είπε την προηγούμενη φορά ότι δεν είχε στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία της δωροδοκίας σε βάρος της κ. Καϊλή ούτε βρήκε άλλο στοιχεία από την παρακολούθηση της επί έναν χρόνο», είχε τονίσει ο κ. Δημητρακόπουλος.  

«Εξέφρασα την απορία μου στην Πρόεδρο του δικαστηρίου για την απόφαση περί προφυλάκισης της κ. Καϊλή και ο κ. Κλες, ο ανακριτής, είπε τότε «δεν τα έχω τώρα, αλλά η προανάκριση συνεχίζεται και μπορεί να τα έχω αργότερα και για αυτό την κρατώ προφυλακισμένη».

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, δεν είναι εύκολο να υπογραφεί ακόμη ένα ανάλογο μνημόνιο όπως αυτό του Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές επομένως μάλλον «καίγονται» τόσο η ίδια, όσο και ο σύντροφός της και συνεργάτης του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται επίσης να παίξει η υποστηρικτική γραμμή που θα ακολουθήσει η Εύα Καϊλή και το εάν θα επιμείνει ότι είναι αθώα και πως για όλα έφταιγε ο σύντροφός της και ο Αντόνιο Παντσέρι. 

 

Σήμερα η εκλογή του αντικαταστάτη της Καϊλή - Οι τρεις υποψήφιοι

Παράλληλα, νέο αντιπρόεδρο θα εκλέξει το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα το μεσημέρι, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D. Πρόκειται για τον Μαρκ Άνχελ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο. «Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχουν προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ της πολιτικής ομάδας Renew την Τρίτη.

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψηφίους, τη Γαλλίδα Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ και την Ιταλίδα Αναλίζα Ταρντίνο αντίστοιχα. Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

Ο Παντσέρι τους «καρφώνει» όλους για να μειώσει την ποινή του 

Συμφωνία με τις βελγικές Αρχές ο «εγκέφαλος» του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, έλαβε το καθεστώς μετανοήσαντα με τη δέσμευση να δώσει όλες τις πληροφορίες και όλα τα ονόματα τόσο για την οργάνωση όσο και για το δίκτυο και τον τρόπο λειτουργίας όσον αφορά το κύκλωμα του Qatargate, υπογράφοντας μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας.

Σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα ο Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να ομολόγησε ότι έδωσε 120.000 ευρώ  στον Βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

 

H ανακοίνωση της Εισαγγελίας

«Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

- τον τρόπο λειτουργίας,

- τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,

- τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,

- τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,

- τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

«Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου "pentiti" (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».

Ιταλικός Τύπος: Ο Παντσέρι αναφέρθηκε σε καταβολή χρημάτων στον Ταραμπέλα - Προέτρεψε τους εισαγγελείς να ψάξουν και τον Κοτσολίνο

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους Bέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Qatargate, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ». Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, παράλληλα, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».