Σακελλαροπούλου από Ιταλία: Η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει την επιρροή της

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, συμμετέχει σήμερα στη 16η Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos, η οποία, φέτος πραγματοποιείται στην ιταλική πρωτεύουσα.

Στην πρωινή σύνοδο εργασιών, η οποία είχε ως θέμα «Η ΕΕ στον δρόμο για στρατηγική αυτονομία: υποχρεώσεις και ευκαιρίες», η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να βελτιώσει την επιρροή της σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως εγγυήτρια των θεμελιωδών αξιών της, όπως ο σεβασμός για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας μας και ουσιαστικά στοιχεία του τρόπου ζωής μας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τον πληθυσμό και ιδίως τις Αφγανές γυναίκες που μάχονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία ενδεχόμενη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Η απογευματινή σύνοδος εργασιών θα έχει θέμα «Η συνεισφορά της ΕΕ στην πολυμέρεια στον κόσμο μετά την πανδημία». Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο.