Quantcast

Σενάρια για πρόκληση Ερντογάν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου - Πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ -Ηχηρή απάντηση της Αθήνας -Καταδίκη από την ΕΕ

Όπως αποκαλύπτει η Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν είναι πιθανό να ετοιμάζεται να ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία.

Σε μια σημαντική αποκάλυψη που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση από την Τουρκία, προχώρησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκανε λόγο για φήμες που κυκλοφορούν στην Ουάσινγκτον ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων στις 20 Ιουλίου.

«Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Το σενάριο που επικρατεί, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων», είπε χαρακτηριστικά. 

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Πρόσθεσε, δε, ότι η αμερικανική πλευρά προτίθεται να στείλει ψήφισμα στον ΟΗΕ, προκειμένου να αποτρέψει το συγκεκριμένο σενάριο. «Έπειτα από πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί, τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ», ανέφερε. 

«Ο Ερντογάν δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί»

Ο κ. Ζεμενίδης μάλιστα εκτίμησε ότι, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ενεργούσε μόνος του, δεν θα «έδινε» την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία «...έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν». Παράλληλα, σχολίασε ότι, χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία, ο Ερντογάν δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί.

«Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για έξι μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» προσέθεσε. Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ότι με το να αποκλείει ο Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα, βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16.

Το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου

Παράλληλα, ο κ. Ζεμενίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα σημειωθεί «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, όμως τόνισε ότι είναι ανήσυχος σχετικά με τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα και από εκεί σε άλλες συνέπειες.

«Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνοαμερικανοί λένε ότι αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο Πρόεδρος [Μπάιντεν] και να πει "αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε"», είπε χαρακτηριστικά. 

Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όσο η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, παρουσίασε εκ νέου το δίπτυχο αντιμετώπισης της τουρκικής παραβατικότητας που περιλαμβάνει ισχυρή αποτροπή και ανοιχτό παράθυρο διαλόγου υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο εξακολουθεί να υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχθώ μια επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατικοποίησή τους».

 

«Με ρωτήσατε ευθέως αν ανησυχώ. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προφανώς έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεών μας, δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο με αυτό το οποίο είχαμε το καλοκαίρι του 2020.», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Σχετικά με το κατά πόσο η Αθήνα «μπλοκάρει» την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:

«Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα εσαεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις εξοπλιστικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία, νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την πραγματική ισορροπία των δυνάμεων. Τι νομίζω όμως ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε; Να εξηγήσουμε κυρίως στο Aμερικανικό Κογκρέσο ότι η πώληση οπλικών συστημάτων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η οποία ανοιχτά αμφισβητεί κυριαρχία μιας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δεν είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

»Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, οι αποφάσεις για την πώληση αμυντικού υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά σύνθετες, είναι μακροχρόνιες, είναι γραφειοκρατικές και σε κάθε περίπτωση απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, προκειμένου να πωληθεί οποιοδήποτε οπλικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα. Και θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει δημόσια: ότι αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία έως ότου -το τονίζω αυτό- η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της.

»Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι σε μία εποχή όπου το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή κρίση, διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία για όλο τον δυτικό κόσμο αποτελεί μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο, ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν νοείται να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις εντός της Συμμαχίας, να εκβιάζει ή να προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν άμεσα με την ίδια τη Συμμαχία, απειλώντας ένα άλλο κράτος μέλος της Συμμαχίας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη: «Εμένα αυτό το οποίο με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι, ότι αυτά τα οποία λέει ο κύριος Ερντογάν για να τονώσει το δικό του πολιτικό προφίλ σε μία δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο, επηρεάζουν και αυτά τα οποία λέει η αντιπολίτευση του Ερντογάν. Και η αντιπολίτευση μετά υπερθεματίζει. Και μετά όλοι ανεβαίνουν πάνω στο "δέντρο της ακρότητας" στοχοποιώντας την Ελλάδα για όλα τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η Τουρκία. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στην Τουρκία ότι θα πρέπει να ξεφύγουν. Να κατέβουν από αυτό το δέντρο.

»Γι’ αυτό και είμαι πάρα πολύ προσεκτικός και δεν παρακολουθώ τον Πρόεδρο Ερντογάν σε αυτή τη ρητορική έξαρση. Πιστεύετε ότι δεν θα είχα πολιτικό όφελος αν ανέβαζα και εγώ με τη σειρά μου τους τόνους στο εγχώριο ακροατήριο; Δεν πρόκειται να το κάνω και δεν πρόκειται να παρακολουθήσω αυτή την ένταση γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα συζητήσουμε ξανά με την Τουρκία, θα συζητήσω ξανά με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον αυτός εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι νομοτελειακό να γίνει αυτό. Και θα τα αφήσουμε, θα τα ξεχάσουμε όλα και τα «Μητσοτάκης γιοκ», τα οποία σας θυμίζω ότι τα είχαμε ακούσει ξανά και με τον Έβρο, έτσι δεν είναι; Και όπως καθίσαμε και συζητήσαμε…», σημείωσε. 

Καταδίκη από την ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε για ακόμα μία φορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν, ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πηγή ανησυχίας και σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι η Κομισιόν έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, δήλωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου του».