Quantcast

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Χατζηδάκης: Θα φύγετε ηττημένοι και απολογούμενοι - Φάμελλος: Το νομοσχέδιο φέρνει ρουσφέτια και σχέσεις διαπλοκής 

Μπορεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής να συνεδριάζει μεταξύ συγγενών και φίλων λόγω κορωνοϊού για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο όμως αυτό δεν εμπόδισε τους λίγους βουλευτές να διασταυρώσουν και μάλιστα με σφοδρότητα τα ξίφη τους  επί δίωρο με επίκεντρο τη διαδικασία. με την έναρξη της συζήτησης η αντιπολίτευση (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ , ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25) διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή εν μέσω πανδημίας και ζήτησε την απόσυρσή του συνοδεύοντας το αίτημα αυτό με καταγγελία για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. 

"Το νομοσχέδιο φέρνει ρουσφέτια και σχέσεις διαπλοκής" είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για εκτροπή και αντιδημοκρατικό ατόπημα ζητώντας επαναφορά του νομοσχεδίου είτε όταν η Βουλή επιστρέψει σε κανονική διαδικασία είτε σε λειτουργία θερινών τμημάτων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ μίλησε για τερατούργημα και φίμωση της Βουλής, ο Γ.Αρβανιτίδης του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να μη γίνουν εκπτώσεις στη δημοκρατία ενώ και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜΕΡΑ25 μίλησε για φωτογραφικό νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση φέρνει εν μέσω πανδημίας για να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις. 

Σε όλα τα παραπάνω έντονη υπήρξε η αντίδραση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος σε πολύ υψηλούς τόνους απευθύνθηκε κυρίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Θα φύγετε από εδώ ηττημένοι και απολογούμενοι".

Ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική γύμνια και μίλησε για θέατρο και υποκρισία τα οποία θα αποκαλυφθούν κατά την πορεία της συζήτησης. " Όταν μπούμε στην ουσία όλοι οι Έλληνες θα διαπιστώσουν ότι το νομοσχέδιο έρχεται να λύσει μια σειρά από προβλήματα που χρόνιζαν εδώ και πολύ καιρό και από την άλλη θα διαπιστώσουν όλοι ότι οι λύσεις κινούνται στο πλαίσιο της Ευρώπης. Μιλάτε για φίμωση και εδώ και δύο ώρες γίνεται συζήτηση για τη διαδικασία. Ωραία φίμωση" πρόσθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Κατά την πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι για το νομοσχέδιο επείγεται η Ελλάδα καθώς έρχεται να λύσει προβλήματα τα οποία προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση και επικέντρωσε στις ενστάσεις 170.000 οικογενειών για τους δασικούς χάρτες , στα προβλήματα των αγροτών οι οποίοι μετά από εκατό χρόνια είδαν τις γαίες τους να χαρακτηρίζονται ως δάση αλλά και σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων. "Δεν επειγόμαστε εμείς. Επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή. Να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αν τα αφήσουμε όλα όπως σήμερα και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν 6-8 χρόνια και όχι 150 ημέρες όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη τότε ο επενδυτής δεν θα έρθει στη χώρα του ου μπλέξεις" είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη δεν λειτούργησε πυροσβεστικά παρά το ότι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος αλλά και ο Υπουργός διαβεβαίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορέσει να ασκήσει κάθε κοινοβουλευτικό δικαίωμα όπως ένσταση αντισυνταγματικότητας ή κατάθεση αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Φάμελλος και ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ των παρευρισκομένων και χωρίς να αναγνωρίζεται η δεδηλωμένη αφού όπως είπαν δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό για τη διακοπή της συζήτησης. 

"Μετά από δυο ώρες θυμηθήκατε ότι θέλετε ψηφοφορία;" είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής με φανερή τη μομφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί ασκήσεις κοινοβουλευτικής γυμναστικής βάζοντας τέλος στη συζήτηση επί της διαδικασίας.