Quantcast

Σκληρές αντιπαραθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή

Η πρώτη εβδομάδα εργασιών της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή θέτει ήδη τις βάσεις για αυτό που όλοι ανέμεναν. 

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμα και για το παραμικρό με συνέπεια ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις να διαφαίνεται ότι η επιτροπή θα καταλήξει με τουλάχιστον δύο, εντελώς αντικρουόμενα πορίσματα.

Η συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης είναι ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει. Με αφορμή έγγραφο της εταιρείας Initiative, η οποία ήταν η ανάδοχος του έργου της καμπάνιας Μένουμε Σπίτι προς την Προεδρία της Κυβέρνησης, οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκαν με σφοδρότητα, ερμηνεύοντας το έγγραφο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. 

Η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το έγγραφο επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το έργο και ο τρόπος κατανομής των ποσών της καμπάνιας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  ήταν έμπνευσης και εκτέλεσης της αναδόχου εταιρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, επικεντρώθηκε στη φράση της εταιρείας πως: «Έχουμε προβεί στη διαβίβαση όλων των εντολών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως ορίζονται στη Σύμβαση (εφεξής τα Μέσα), που μας γνωστοποιήσατε για εκτέλεση, υπό την ιδιότητά μας ως αναδόχου της σύμβασης» επιμένοντας ότι αποδεικνύει πως το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τα Μέσα που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για πλήρη διαστρέβλωση του νοήματος της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως το κείμενο αναφέρεται στην εκτέλεση της Σύμβασης και όχι στην επιλογή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  Σε κάθε περίπτωση η διαφωνία που ξεκίνησε από την κατάρτιση του καταλόγου μαρτύρων φαίνεται πως θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με τα κόμματα να καταλήγουν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι εξεταστικές είναι πλέον μέρος του πολιτικού παιχνιδιού . 

Με βάση τα παραπάνω η μεθαυριανή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- για την εξεταστική καθώς ως μάρτυρας καλείται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Initiative κ. Μιχάλης Γκάλγκος. Πρόκειται για έναν εκ των σημαντικότερων μαρτύρων, στον οποίον θεωρείται δεδομένο πως θα ασκηθεί πίεση, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση και θα ζητηθούν απαντήσεις για τον καθορισμό των κριτηρίων κατανομής του σχετικού κονδυλίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και πως οδηγήθηκε στην απόφαση να αποκλειστούν Μέσα από τη πρόσβαση στη διαφημιστική πίτα. Παρά το γεγονός ότι η επιτροπή έχει παραγάγει αποτέλεσμα , όταν η πλειοψηφία αποφάσισε να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα, ασφαλείς πληροφορίες του real.gr, επεσήμαιναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει την κατάθεση του κ. Γκάλγκου ώστε με βάση αυτή να επαναφέρει το αίτημα για κλήση ως μάρτυρα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Την ώρα πάντως που οι εργασίες της εξεταστικής δεν καταφέρνουν να κεντρίσουν όχι απλώς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά ούτε καν του Κοινοβουλίου, οι πρώτες συνεδριάσεις ανέδειξαν και τη διαφορετική στόχευση των κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην αποκαλούμενη λίστα Πέτσα και την κατανομή της διαφημιστικής πίτας γύρω από την καμπάνια κατά της πανδημίας και τη Νέα Δημοκρατία να ρίχνει όλο το βάρος στο ζήτημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εξέταση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Αθανασίου Κουτρομάνου η Νέα Δημοκρατία επέμεινε να ερωτά για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων Vox Pop, Common View και Bridging Europe. Η αναφορά του κ. Κουτρομάνου ότι «δεν θυμάμαι αυτές τις εταιρείες. Θα ψάξω...» έφερε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, ενώ αποκαλύφθηκε και η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας να βάλει στο κάδρο και τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στο ζήτημα της καμπάνιας. 

ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή δείχνει να τηρεί απόλυτα το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προκαλώντας αισιοδοξία ότι οι εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις εορτές των Χριστουγέννων. Μετά από την κατάθεση του κ. Γκάλγκου την προσεχή Τρίτη η επιτροπή θα μπει στον κύκλο της λίστας η οποία διανεμήθηκε από το Υπουργείο Υγείας με κλήση για κατάθεση των Νομίμων Εκπροσώπων των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Σάββα Νικολάου και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη αλλά και εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας υπευθύνου  για την παραλαβή του Έργου.