Quantcast

Σκληρή κόντρα Μηταράκη-Τσαβούσογλου στον ΟΗΕ για τη μετανάστευση -Bίντεο

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα στο πρώτο forum Επισκόπησης της Διεθνούς Μετανάστευσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα αλλά και την Frontex για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Απαντώντας ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η πολιτική της Ελλάδος έχει μειώσει δραστικά τις απώλειες ζωών στο Αιγαίο και σε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Κατηγόρησε την Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την παραβίαση της κοινής δήλωσης και την επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. 

«Η στρατηγική μας προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές, όπως φαίνεται από τη μείωση στον αριθμό των θανάτων τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Ελλάδα προστατεύει ενεργά την ανθρώπινη ζωή. Είναι κρίσιμο να επικεντρωθούμε σε τέτοιες θετικές εξελίξεις, αποφεύγοντας την παραπληροφόρηση που διαδίδεται για πολιτικούς σκοπούς. Η μετανάστευση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για γεωπολιτικά παιχνίδια που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο. Συνέβη πολλές φορές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, η διαχείριση των συνόρων απαιτεί διμερή και περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες. Όπως η Κοινή Δήλωση του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόσει. Θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στο Αιγαίο και στα χερσαια σύνορα. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να μην παρέχει προστασία σε όλους τους πρόσφυγες όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης», είπε ο κ. Μηταράκης. 

Δείτε την ομιλία: