Quantcast

Σκουρλέτης: Εις βάρος εργαζομένων και περιβάλλοντος το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης

Με τη συμμετοχή σε κομματικές διαδικασίες στην Ξάνθη, ολοκληρώθηκε απόψε η διήμερη περιοδεία του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη στη Θράκη.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στην Κομοτηνή, με τον περιφερειακό σύμβουλο Α.Μ.Θ. και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας με τον οποίο συζήτησε εκτενώς «τις αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών που έκανε η παρούσα κυβέρνηση στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, το νόμο του "Κλεισθένη"... πριν ακόμη εφαρμοστεί...».

Περιγράφοντας τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλίων, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Στην πρόθεση του νομοθέτη της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν να δώσουμε ρόλο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, να γίνουν αυτά κέντρα αποφάσεων. Αντί γι' αυτό, έχουμε ρυθμίσεις που στην πράξη οδηγούν σε καταστάσεις "Φρανκενστάιν"... Βλέπουμε τα κοινοτικά συμβούλια, που για πρώτη φορά εκλέχθηκαν με ξεχωριστή κάλπη και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιτία να τονωθεί η ζωή στις μικρές κοινότητες, να τους παίρνουν τις αρμοδιότητες...».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόρυξης χρυσού, το οποίο συζήτησε χθες με τους τοπικούς φορείς του Έβρου. «...Πρόκειται για ένα έγκλημα εις βάρος της φύσης, του περιβάλλοντος, το οποίο αντιστρατεύεται τις άλλες παραγωγικές λειτουργίες ενός τόπου... Εξορύξεις τέτοιου τύπου δεν πρέπει να είναι επιθυμητές για τη χώρα μας, αλλά αυτό σχετίζεται με το τι αντίληψη έχει ο καθένας για την ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση ταυτίζει την ανάπτυξη με αντιπεριβαλλοντικές προτάσεις, αλλά και με προτάσεις οι οποίες βασίζονται στη μείωση των μισθών των εργαζομένων».

Επ' αφορμή της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η απεργία γίνεται «διότι έχουν ήδη δρομολογηθεί και ψηφιστεί μέτρα που διευκολύνουν τις απολύσεις, οδηγούν στη δημιουργία ειδικών ζωνών ανά περιοχή, όπου για την ίδια δουλειά, σε ομοειδές εργασιακό αντικείμενο, θα πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο...».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συζήτηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το οργανωτικό ζήτημα δεν είναι αποσπασμένο από μια αναγκαία πολιτική συζήτηση... Θέλουμε στο κόμμα μας μέλη που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο, που θα τους δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν τις βασικές επιλογές και τις θέσεις του κόμματός μας... Πηγαίνοντας για το συνέδριο που θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, θέλουμε να εμπλέξουμε σε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Μια διαδικασία πολιτικής συζήτησης, πολιτικού αναστοχασμού και αποτίμησης του κυβερνητικού έργου, αλλά ταυτόχρονα μια συζήτηση που θα οδηγήσει στην επικαιροποίηση της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας πρότασης στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, μιας πρότασης ανταγωνιστικής απέναντι στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας...».