Quantcast

Σμυρλής: Η Ελλάδα παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις αξίες και τα ιδανικά της Ε.Ε. και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σε ομιλία του στο Ψηφιακό Συνέδριο: "Balkans 2021: Fostering Regional cooperation in the post-Covid era".

Πρόσθεσε δε ότι ακολουθεί μια σταθερή πολιτική με πρωτοβουλίες και δράσεις μέσω της οικονομικής διπλωματίας, που έχουν ως στόχο την περιφερειακή σταθερότητα. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά το ειδικό σχέδιο δράσης, στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Σμυρλής ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την προώθηση του σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τόσο οι ελληνικές εταιρείες, όσο και οι ελληνικοί θεσμοί.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε επίσης στη διοργάνωση του Βαλκανικού Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας το ως την ‘πύλη' της Ελλάδας σε ολόκληρη την περιοχή. Σημειώνεται ότι το Βαλκανικό Φόρουμ θα επικεντρωθεί στην προώθηση της αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία ενός νέου οράματος για τα Δυτικά Βαλκάνια με βάση την οικονομική ολοκλήρωση, την ευημερία και τη βιώσιμη ειρήνη.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η συνολική ευημερία της περιοχής των Βαλκανίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι όλες οι προσπάθειες και οι ενέργειες θα είναι επιτυχείς στο τέλος.