Quantcast

Στ. Πέτσας: Η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της, στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τονίζοντας πως «με απόφαση της κυβέρνησης, καταβάλλονται εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τρεις, λοιπόν, λέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ.

Συγκεκριμένα:

- Πρώτον: Η κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και έτσι -με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες- βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους.

- Δεύτερον: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

- Και τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό 1,4 δισ. ευρώ περίπου».

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας. Συγκεκριμένα:

- Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.

- Αυξήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας στο 70%, από 50% που ίσχυε.

- Αυξήθηκαν, οι προσωρινές συντάξεις στο 80%, από 50%.

- Αυξήθηκαν οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται στο 70%, από 30% που ίσχυε.

- Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.

- Ειδικά για τους αγρότες μας, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της, στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων. Και με τη χθεσινή απόφαση για τα αναδρομικά εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Έλαβε υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Υιοθέτησε κριτήρια που αφορούν:

-Τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους,

- τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις,

- τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, ιδίως για τους νέους μας».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «ελήφθη, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού, και αφετέρου από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα. Στηρίξαμε και πρόκειται να στηρίξουμε περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν απρόοπτη κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους εξαιτίας της πανδημίας. Και παράλληλα, οφείλουμε, μετά τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις -όπως τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός- να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».